Estan sent setmanes molt intenses i a Ciutat, fa dos caps de setmana,  es va viure en bona part en format còmic. Si et vas passar per La Misericòrdia, clar. Hem volgut juntar ambdues coses, la preciosa gent de Malafolla ens ha guardonat amb unes tires còmiques, no tenen perquè ser gracioses, que reflexionen sobre el que hem viscut aquestes setmanes.

Moltes coses han passat en un mes. Es declarà la independència, hores més tard l’aplicació del 155 ja va ser una realitat via Consell de Ministres i votació al Senat. En poc més d’una hora ja estava publicat al BOE. La pèrdua de sobirania i autogovern, en un temps rècord, ja ha estat assolida pel Govern esopanyol. Ara es plantegen eleccions autonòmiques per al 21 de desembre.

Ens aturam, i ho miram en format còmic. Doncs, com va escriure Miquel Noguerol, “la naturalitat amb què la narrativa gràfica s’apropa al lector, fa del còmic un mitjà adient per exercir funcions didàctiques, expressives o informatives”.

Les historietes són obra de Malafolla. Esperam poder dur-vos, en propers esdeveniments reivindicatius, aquestes historietes maquetades a paper. Disfruteu!

‘Classe d’història en època dels robotets’

‘Testimonis de l’1-O’

Fem una revisió del que hem publicat

A Aguait hem fet un seguiment del que ha passat a Mallorca i hem tengut molta opinió al respecte, en feim un repàs.

Van venir les primeres detencions, a l’anomenat estat d’excepció del 20 de setembre. Una jornada on al Principat va haver-hi molta indignació i mobilització. A les Illes tambè es mostrà la solidaritat, fins a disset concentracions va haver. Des de Maó fins a Eivissa, passant per Sa Pobla o Felanitx van ser presents persones al carrer per denunciar les accions policials (polítiques) a Catalunya. Vam fer un recull de totes les concentracions que s’anaven convocant, un constant degoteig aquell dia.

No fa tant el debat estava en si es faria el referèndum. Sílvia Suau, en la columna, escriví ‘I què, si no ets independentista?’ on reflexionà sobre els esdeveniments que sacsejaren Catalunya aquelles setmanes i interpel·là, directament, als no-independentistes.

El dia 1-O va ser una jornada colpidora; plena d’emocions, tocs, cops de porra, dignitat, solidaritat i organització. A les Illes també es va sortir sortir al carrer a la tarda, a diversos pobles i a Ciutat amb Cort plena de gom a gom. Aquest dia, vam treure un article d’opinions variades. Vam fer arribar les mateixes preguntes a quatre activistes; Macià Blàzquez del GOB i Albasud, Marina Llobera d’Alternativa per Pollença, Maria Antònia Font de la FOLC i Maria de Lluc Forteza de la Esquerra Independentista i encausada per les Feministes Encausades. Quatre veus per tenir diferents opinions des de Mallorca sobre l’1-O

Passat l’u d’octubre vam tenir la sort de que va venir la primera columna d’Irene Jaume, mallorquina afincada a Barcelona. O sigui, vam tenir el relat en primera persona de tot plegat mitjançant El còctel guanyador’. 

El discurs de l’adoctrinament a les escoles ha estat molt present. Arribà a les Illes, de la mà del gonellisme (GAB i Fundació Jaume III) secundat per el PP i Ciutadans i amplificat pels mitjans de comunicació. Respecte aquest tema, la setmana passada publicàrem l’opinió d’una mestra a Eivissa. Cati Moragues Aguiló va ser molt clara a ‘Em declaro culpable’ on explicà la seva activitat, similar a la de moltes altres mestres, d’aquella setmana.

El feixisme, el gonellisme i l’espanyolisme s’han manifestat diverses vegades a Ciutat demanant contundència, “una, grande y libre” i despotricant contra tot el que s’assimilès al català. En una d’aquestes, la manifestació del 7 d’octubre, mostraren el seu tarannà autoritari, anti-democràtic i violent destruint la paradeta de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) i provocant un traumatisme a una dona al cap arrel del llançament d’una pedra. Ja en vam informar i vam explicar que una de les persones que participà de la desfeta contra l’ASM fou Joan Font Rosselló, conegut gonella i professor de física a la UIB. Dies abans ja havien estat presents al carrer, mig centenar davant el bar La Tertúlia en un acte convocat per la CUP Palma, concentració que realitzaren sense haver-la comunicat abans.

Una persona fou portat al calabós de la policia d’Avingudes per fer una acció contra el 155 junt a un altre grup de persones, el dia següent vam publicar el testimoni dels fets ocorreguts, se’ls va sentir dir “que era millor amollar-lo, que no que es concentrés gent davant la comissaria”.

Via correu (aguait@aguait.cat) i l’eina ‘Participa’ ens han fet arribar varis articles d’Opinió, aquests que us animam a llegir:

Estau atentes, des de fa dues setmanes que s’estan creant variats nuclis de Comitès en Defensa de la República; a Ciutat són dos ja (Eixample i Canamunt), un altre a Manacor, a Inca, Alaró, Santa Maria, Binissalem, etc… Aguaitau! es venen mobilitzacions.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here