Josep Manel Busqueta és pastisser i economista, i actualment forma part de l’equip tècnic de Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida. El motiu principal de la seva visita a Mallorca i també d’aquesta entrevista és la publicació «Sobiranies. Una proposta contra el capitalisme» (2017).

Investigacions

video

Els boscos submarins de posidònia, sota amenaça

La planta marina més important de la Mediterrània es troba amenaçada per la contaminació, l’increment de la temperatura de l’aigua i l’impacte de les...

Onze persones moriren en accidents laborals a les Illes Balears durant el 2017

La nostra comunitat autònoma presenta l’índex d’accidents laborals més elevat de tot l’estat, gran part dels quals tenen lloc en el sector de la construcció.

Almanco 278 persones arribaren a les Illes en pastera durant el 2017

L'arribada d'embarcacions amb persones migrants a les nostres Illes augmentà considerablement el 2017. Com a mínim, 278 persones, entre les quals desenes de menors, varen ser interceptades i portades a Centres d'Internament de Persones Estrangeres a la península. Amb la següent investigació, repassam els casos detectats a l'arxipèlag durant el 2017.

Història

Mori la Inquisició! L’execució a Montjuïc de l’anarquista mallorquí Josep Bernat...

A finals del segle XIX, la presència pública de l'anarquisme feia tremolar bona part de les estructures de l'Espanya més tradicional. La configuració d'una alternativa llibertària a l'estat burgès prest va quedar enfosquida per diverses onades terroristes. Els atemptats de la Gran Via i del Liceu va propiciar una forta repressió i l'execució el 1894 de diversos anarquistes, entre ells, el mallorquí Josep Bernat. Aquesta és la seva història.

El saqueig de plaça i el naixement de la consciència obrera

Els avalots produïts al febrer de 1918 i febrer de 1919 no tan sols foren el resultat d’un malestar social sinó també d’una conscienciació per part de la classe obrera de la seva força dins la societat mallorquina.

150 anys de la Revolució de Setembre a Mallorca: Les classes...

El setembre de 2018 se celebrà el 150è aniversari de la Revolució de Setembre de 1868, també coneguda popularment com la Gloriosa. Com es visqueren aquests fets a l'illa de Mallorca? Quins canvis polítics es produïren? Fou un període en el qual les classes populars tingueren un fort protagonisme i feren seves les premisses de la revolució i sovint donaren suport a un corrent polític que també entrava en escena, el republicanisme federal. Ho explica Catalina Martorell en la col·laboració mensual amb el grup dels oblidats.

Entrevistes en profunditat

Mirades

De Ramallah a Tel Aviv, Via Jerusalem

Sensacions i experiències d’un viatge a terres palestines, moments abans de les declaracions de Trump de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel.

Perflils

Antoni Artigues, l’ésser quàntic

Breu semblança humana i intel·lectual del professor, activista cultural i martell de mossons i poderosos Antoni Artigues, mort el passat 6 de març. Per Pere Perelló.

Especials