Les idees llibertàries munten parada a Manacor

Després d’haver arrencat a Ciutat la V Fira del Llibre Anarquista de Mallorca, les paradetes de llibres, fanzines i altres materials d’autoedició aterraran, per segon any consecutiu, a Manacor. Amb la voluntat de seguir descentralitzant l’empremta llibertària a l’illa, iniciada al llevant mallorquí fa també cinc anys pel col·lectiu anarquista Arrels, i a l’escalf del consolidat Ateneu Lo Tort, durant els propers dies 20 i 21 d’octubre continuarà a Manacor la cinquena edició de sa Fira, on també es celebraran diversos actes per tal d’animar-la. A part, per garantir l’autogestió econòmica de l’esdeveniment, a més de vendre’s begudes a l’Ateneu, el divendres vespre hi haurà sopar de tapes i pintxos i el diumenge dinar de revolt d’hort verd, tot –evidentment– vegà.

Posant en valor la producció mallorquina

És el primer any que una assemblea autònoma, integrada per llibertàries escampades arreu de Llevant, organitza el seu trosset de sa Fira. Aquesta ha optat per visibilitzar els treballs que han anat sorgint –o estan a punt de néixer– dins Mallorca, principalment produïts per historiadores llibertàries. Per seguir amb la coherència, hi acudiran editorials, distribuïdores i llibreries mallorquines. També hi serà present el món de l’autoedició, amb participants de la passada Fireta de Paper del festival manacorí Sobrassada de Peix.

Per tant, els actes del programa seran protagonitzats per persones residents a l’illa que estan generant material des d’una òptica llibertària. Primerament, el divendres 20 la reconeguda historiadora Dolors Marín farà una xerrada sobre les espiritistes i els moviments socials del segle XIX, fruit del treball de recerca que porta fent durant els darrers anys i que conclourà properament amb l’aparició d’un nou llibre.

El dissabte 21 al matí serà Pere J. Garcia qui presentarà el seu llibre Salvem Sa Dragonera. Història dels ecologismes a Mallorca, on explicarà el moviment de resistència que es produí per salvar l’illot de l’especulació urbanística, sembrant així la llavor de l’ecologisme mallorquí. A l’horabaixa, Jordi Maíz farà la xerrada Contra lo mal Govern. Revoltes foranes a Mallorca durant els segles XIV i XVI, on explicarà les revoltes pageses que es produïren a l’illa durant el període medieval de la nostra història. Tot forma part d’un llibre que ja està enfornat i que, amb una mica de sort, estarà present durant sa Fira.

La música, com sempre, també hi serà present

Una de les senyes d’identitat de la Fira del Llibre Anarquista de Mallorca és la presència de diferents arts escèniques. A Manacor, es continuarà amb la tradició: a l’edició d’enguany hi participarà el músic local Manuel Lozano, vocalista de la Vereda, que de ben segur ens farà passar una bona estona amb la seva guitarra, la seva irreverència i la seva inconfusible rumba.

Finalment, una jam session serà l’encarregada de concloure l’edició d’enguany, per tal d’acomiadar-nos de forma col·lectiva. Es fa una convidada a portar un instrument, el cos i la veu per tal de tancar la Fira de la millor manera possible: participant-hi i essent protagonista.

Podeu trobar més informació de la V Fira del Llibre Anarquista de Mallorca a la seva web: http://firallibreanarquistamallorca2017.noblogs.org/

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here