Dijous passat es va presentar a Can Lliró la nova imatge de les dimònies de Manacor, un acte organitzat per l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor. L’esdeveniment tenia com a objectius explicar d’on surt la iniciativa, quin ha estat el procés que han seguit fins arribar a l’actualitat i que les ha conduit enguany a renovar la imatge i a presentar-la públicament al poble manacorí.
És important dir que la iniciativa de fer ballar dimònies fa tres anys que es duu a terme a Manacor el dia de la festa major del poble, Sant Antoni, i que de cada any té més bona acollida entre la gent: Persones molt diverses que pot ser en qualque moment també han pensat que això de que només puguin ballar homes, que això de no poder tocar les tradicions, que això de no poder triar entre totes qui balla… ja passa de taca d’oli. La gent que dona suport a les dimònies és aquella que també pensa que si el poble de Manacor evoluciona i aprèn ho han de fer també les seves tradicions amb ell.
Les dimònies pretenen obrir debat i qüestionar el funcionament de les festes i democratitzar-les
Tanmateix a Manacor el debat està encès i així ho sentírem dijous quan abans de tocar les vuit ja hi havia una sala plena de gent disposada a escoltar la història de les dimònies. És simptomàtic que, tot i el seu poc recorregut, despertin tant d’interès a Mallorca. De qualque manera les dimònies signifiquen que dins la societat mallorquina hi ha ganes de canvi, construeixen referents per a les nostres nines i joves ja que que a partir d’ara ja sabran que també poden ballar el dia de Sant Antoni.
Les dimònies pretenen obrir debat i qüestionar el funcionament de la festa i democratitzar-la. Podríem dir que formen part d’aquesta reinterpretació de les festes populars que està patint Mallorca amb festes molt destacades com puguin ser el Much o l’Orgull Llonguet. Ara però és la primera vegada que aquesta reinterpretació es fa des d’una perspectiva nítidament feminista reivindicant la figura femenina i la participació de la dona als espais públics.
Pot ser n’hagueu sentit xerrar molt perquè el tema ha estat els darrers anys prou desenvolupat i comentat per l’Assemblea Antipatriarcal. És evident també que form part del col·lectiu i que si toc aquest tema, a una setmana de Sant Antoni, ho faig amb la clara voluntat de tornar a repetir allò que fa anys que anam dient i que no ens cansarem de dir fins que al nostre poble canviïn les coses que no ens agraden. Les dones sempre hem participat activament de la festa però com en tants d’altres espais la nostra tasca, tot i ser imprescindible, queda invisibilitzada per la tasca dels homes, sempre a primera línia. És hora de ser protagonistes, és hora de posar-nos els vestits, de cantar i de ballar, és hora de prendre el lloc que ens pertoca dins la cultura popular. Les dimònies han vengut per a quedar-se.
Basta ja de cerimònies
vénen dones que fan por
ara arriben les dimònies
del poble de Manacor.