Encalentint motors cap a les consultes populars sobre la monarquia

No és nova la por per saber què opina el poble sobre el fet d’haver de mantenir una gran família de paràsits («(adj.) Que viu a costa d’un altre») que els únics arguments que poden usar per justificar el seu privilegi són, o bé el «mèrit» d’haver nascut per sort en una família determinada, o bé que els va posar al seu lloc un feixista sanguinari com va ser en Franco; en tot cas, cap argument de pes, racional ni democràtic.

No és nova la por per saber què opina el poble sobre el fet d’haver de mantenir una gran família de paràsits.

Tothom recorda aquella entrevista en què n’Adolfo Suárez, fora de micro, li diu a la periodista que altres països el pressionaven per fer el referèndum sobre monarquia o república però «hacíamos encuestas y perdíamos», així que varen ficar el concepte de monarquia a la Llei de Reforma Política i ja varen poder dir que la forma d’Estat havia estat refrendada pel poble.

Tothom recorda també com el PSOE (sí, aquests que són tan republicans com socialistes), en uns moments en que en Juan Carlos feia cadufos dels grossos i amb la monarquia amb uns índexs de popularitat arran de terra, en lloc de forçar la realització d’un referèndum, va córrer amb el PP de la maneta (com tantes altres vegades) a tancar-ho per dalt i en enllestir en qüestió de dies l’abdicació del vell i la successió d’en Felipe.

Ara tenim que a Mallorca, des de fa uns mesos, diferents col·lectius han estat treballant conjuntament per fer consultes populars a diferents municipis sobre si volem una república o una monarquia. Aquesta acció segueix la iniciativa que començà amb la consulta popular a Vallecas l’estiu de l’any passat i que ha estat continuada per altres referèndums simbòlics a una cinquantena de barris madrilenys, a distints municipis d’aquesta comunitat, de Toledo o Burgos, així com en ja més d’una vintena d’universitats públiques de l’Estat, entre elles la UIB el passat 27 de febrer.

Les consultes estan previstes pels propers dos caps de setmana i els intents d’intimidació i d’impedir l’exercici de la legítima llibertat d’expressió no s’han fet esperar.

Cartell de les consultes populars

Les consultes estan previstes pels propers dos caps de setmana i els intents d’intimidació i d’impedir l’exercici de la legítima llibertat d’expressió no s’han fet esperar. Se sabia que hi havia moviments i s’esperava alguna cosa, però crec que alguns ens hem sorprès, o al manco és el meu cas, que hagi estat la Junta Electoral i d’una forma tan barroera. De moment hi ha dues prohibicions a dos municipis fetes per dues Juntes Electorals de Zona diferents i basant-se en articles diferents de la Llei Electoral per justificar la prohibició. En comú tenen la prohibició i l’absència d’argumentació. Quan una mira aquests escrits i llegeix les lleis i instruccions que teòricament avalen aquest acord, queda amb la certesa que volien impedir la realització dels actes i han agafat un article qualsevol de la LOREG per justificar-ho, sense ni mirar si es dóna el cas. Però allò més surrealista ha estat la Junta Electoral de Manacor que, a més de dir que l’acte infringeix la Llei Electoral, mostra el llautó de mala manera dient que la consulta infringeix la pròpia CONSTITUCIÓN ESPAÑOLA (les majúscules no són meves) ja que aquesta exclou la república com a forma de govern i que no es pot admetre la sol·licitud de consultes que la seva resposta vagi en contra de l’ordenament jurídic. Es veu que a la part on es parla de la llibertat d’expressió no hi deuen haver arribat quan la llegien. La Junta Electoral de Manacor ha substituït al Tribunal Constitucional i no ho sabíem? No saben que els referèndums i consultes, per ser-ho, les han de convocar l’administració i no una entitat privada?

És important que aquests intents de retallar drets amb qualsevol excusa no quedin sense contestar i la resposta només pot ser que ningú es faci enrera, que hi hagi la màxima participació

Crec que és important que aquests intents de retallar drets amb qualsevol excusa no quedin sense contestar i la resposta només pot ser que ningú es faci enrera, que hi hagi la màxima participació en els municipis on hi ha aquestes iniciatives i que, ara que l’Obra Cultural donarà cobertura perquè es pugui dur a terme a la resta de pobles de les Illes, que les consultes populars es multipliquin tant com puguin.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here