La llibertat d’expressió topa amb la intolerància

Entre pluja arrancava la setmana per la llibertat d’expressió que han gestat diversos col·lectius i associacions amb la col·laboració del Grup de Suport Llibertat Valtonyc. Tot i que oficialment les activitats començaven el dilluns, el descans dominical de dia 10 va ser substituït per dues activitats que han acabat sent notícia.

Una d’elles, va agrupar diverses persones del món del grafiti per pintar un mural a una de les parets exteriors de l’antiga presó de palma, resava “ART IS NOT a CRIME”, l’elaboració, sense deixar que la pluja els intimidés, s’allargà fins l’horabaixa i es requerien moltíssims litres de pintura que aportaren els mateixos artistes. Al capvespre, fou instal·lada a la plaça Espanya, sense cap incident, l’exposició fotogràfica de Santiago Sierra, Presos políticos en la España contemporánea. Fins dimecres ambdues obres es mantingueren intactes.

Però, dimecres va canviar tot. Ens ho explicava des del lloc dels fets el perodista Joan Farrés, d’Ona Mediterrània:

Aquest dimecres matí l’espai Can Alcover de Palma, seu de l’Obra Cultural Balear, quedava cobert de pintades amb insults i amenaces que demanaven la “muerte OCB”, anunciaven que “vamos a por vosotros” i entonaven “viva españa”. Aquest no seria més que un exemple de l’enèsim atac feixista que pateix Can Alcover, però altres esdeveniments descoberts el mateix dia conviden a creure que els autors de les pintades han apuntat a nous objectius.

L’exposició de Santiago Sierra, titulada “presos polítics a l’Espanya contemporània”, s’exposa aquests dies a la plaça Espanya de Palma emmarcada dins la setmana per la llibertat d’expressió organitzada pel grup de suport de Valtonyc. Aquesta obra també ha estat sabotejada i pintada, amb els mateixos colors que a Can Alcover, dimarts a vespre. La ruta dels vàndals també ha arribat a la seu de l’STEI a Palma, on dimecres matí també s’hi trobaven pintades amb els mateixos lemes i colors que a Can Alcover i a plaça Espanya.

No sembla una coincidència que els atacs s’hagin dut a terme durant la setmana dedicada a la defensa de la llibertat d’expressió. A més, cal afegir que dilluns es publicava una noticia al mitjà gonellista conegut com diaribalear on es parlava de l’allau de peticions de persones demanant unir-se al “comando anticatalanista”.

Fotomuntatge de totes les localitzacions que van rebre pintades.

Ha estat per tant un dimecres intens a les xarxes socials amb moltes mostres de suport cap als espais atacats. Però no ha ajudat a calmar la tensió una decisió de l’Ajuntament de Palma en relació a la rehabilitació de l’antiga presó. El batle Antoni Noguera ha demanat disculpes, al·legant un “problema de coordinació”, però el cert és que una grua del consistori palmesà ha esbucat part del mur on el passat diumenge s’hi va celebrar la primera jornada reivindicativa d’aquesta setmana solidària. Només han passat tres dies fins que les obres de remodelació de l’antiga presó de Palma han esbucat part del graffiti col·lectiu pintat diumenge on s’hi podia llegir el lema “Art is not a Crime”. Noguera ha recordat que “les obres no podien esperar més”, afegint que “demanaré què ha passat”.

***

En resposta a aquests atacs, les organitzadores de la Setmana per la Llibertat d’Expressió convoquen una concentració per mostrar el seu rebuig, el dissabte 16 de juny a les 18.00 h a la Plaça Espanya de Palma. Per altra banda el sindicat, STEI ja ha presentat una denúncia formal i l’Obra Cultural està estudiant les mesures que prendran al respecte.

A part d’aquestes relacions més mediàtiques, l’organització destaca “que una de les accions en el marc de la Setmana per la Llibertat d’Expressió, consistent a penjar llaços grocs, va ser boicotejada el matí següent.” De fet, avui mateix s’han tornat a repetir aquestes penjades de llaços a punts concrets del centre de Palma.

Llaços grocs a una barana de l’escala d’accés a la Seu des del parc de la mar.

Aquí no acaba tot. Avui dematí el mitjà digital dBalears feia públic aquest vídeo on es pot veure una persona d’avançada edat pintant l’obra de Santiago Sierra.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here