No els hi posem fàcil

Macro operació policial a Catalunya. Amb aquestes paraules, llegides al mòbil, em vaig aixecar ahir dematí. El País, sempre tan ben informat, ja anunciava que serien 30 les detingudes en la ràtzia contra el sobiranisme.

Macro operació policial. Escorcolls. Detencions. No vaig poder evitar recordar una d’aquelles —tantes— operacions que colpejaven constantment l’independentisme basc. A ca nostra molta gent mirava cap a una altra banda.

Ahir, en Valtònyc anuncià que arribava l’hora, que la policia l’aniria a cercar a ca seva.

De l’allau de tuits de suport que va rebre immediatament, un, em cridà l’atenció:

“El jovent basc coneixem molt bé el que és haver d’escapar de les urpes del règim espanyol. Estem amb tu”.

L’organització juvenil de l’Esquerra Abertzale feia així de la memòria, solidaritat.

La pregunta circulava de boca en boca. On és en Valtònyc? La majoria de mitjans de comunicació, aquests que com El País sempre estan ben informats, diuen que a l’exili. El seu Grup de Suport es reafirma: no saben on és, tota la resta són especulacions o mentides.

En Valtònyc podria estar, efectivament, ja exiliat. O no. El que és segur és que ara mateix, viu a la clandestinitat, amb tot el que comporta. Fer (o no) la maleta. Partir. Deixar enrere la teva gent. Oblidar-te, vés a saber per quant de temps, de tenir una vida normal.

Ara ens necessita més que mai. Ell ha complert la seva part. Va dir que no els hi posaria fàcil, que no es rendiria, i així ho ha fet. Triant el camí difícil, per ell, però també per l’estat, que ha hagut de dictar una ordre internacional de detenció… contra un músic.

Acostumades a la política fàcil, de disseny i consum, s’agraeix la que es reivindica en rebel·lia, compromesa i militant. Ara ens toca a nosaltres no posar-li fàcil les coses a qui ens vol sotmeses i anul·lades. Omplim els carrers de solidaritat. Organitzem la ràbia i la il·lusió. Però permetem-nos un petit moment per brindar. No l’han trobat. Hem guanyat un poc.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here