Tot a punt pel Tropicana Dreams!

Fanzines, pòsters, serigrafia, vídeos... Mallorca es prepara per acollir el primer festival d'autoedició visual i sonora. El Tropicana Dreams és més que una proposta artística: esdevé una forma de fer i entendre l'art allunyada del capitalisme normatiu que ens envolta. Aquesta setmana la nostra illa es capgirarà i s'omplirà de colors, crítica social i música. I tu, estàs llesta? Ho explica Sílvia Suau.

“Què és això del Tropicana?” és una frase que s’ha repetit a moltes converses al llarg dels darrers mesos. I és que, a partir d’aquest dijous, la nostra illa canviarà el ball de bot per la cúmbia, els siurells pels fanzines i la tela de llengües no es podrà entendre sense ser serigrafiada. Mallorca es prepara per al primer festival d’autoedició gràfica i sonora que, lluny de començar discretament, es planta en l’escena artística per reivindicar -i gaudir- una manera autònoma de crear i pensar, al marge del circuit artístic mainstream, el qual és criticat per trobar-se situat enfora de la transformació social i vinculat a interessos capitalistes que reprodueixen models arcaics.

Amb aquest esdeveniment, han situat Mallorca en el mapa mundial de l’autogestió amb un festival que no té res a envejar -tant en la forma com en el contingut- a altres d’important tradició i magnitud

Però, anem per parts per entendre com s’ha gestat una proposta d’aquestes característiques. En primer lloc, cal tenir present les Children of Corita (grup de serigrafia col·lectiva esdevingut a partir dels cursos impartits per Carles G.O’D.) i l’espai que ha transformat Palma i ha revolucionat tota una barriada, Casa Planas. Així, amb aquest esdeveniment, han situat Mallorca en el mapa mundial de l’autogestió amb un festival que no té res a envejar -tant en la forma com en el contingut- a altres d’important tradició i magnitud, com ara el Gutter Fest a Barcelona o el Crack! a Roma.

El Tropicana, a més, neix amb la voluntat, no sols de fer una crítica al circuit artístic, sinó de crear una nova manera de fer, fora de la mercantilització constant de tot allò que ens envolta, especialment a la nostra illa. L’obsessió per allò material i per l’obtenció d’un benefici econòmic per tota activitat realitzada és una constant a Mallorca i, amb tota la problemàtica inherent al lloguer vacacional, s’ha de destacar -i reivindicar- l’esforç realitzat per autogestionar l’allotjament a totes les participants. Així, un important nombre de persones s’ha implicat i ha cedit els seus espais a canvi de converses, aprenentatges i intercanvis artístics, cercant una altra manera de fer i una contraproposta al lloguer vacacional per posar sobre la taula la necessitat d’espais d’intercanvi i d’una xarxa de suport.

Si ens posam a comptar quants de col·lectius i individualitats hi participaran, la xifra augmenta fins a cinquanta-vuit, vinguts d’arreu del món (Xile, Alemanya, França o Itàlia són sols alguns dels exemples). De fet, l’activitat que obrirà el festival tindrà com a protagonista el xinès Tony Cheung amb els seus impactants dibuixos i il·lustracions que no deixaran a ningú indiferent a Sa Fàbrica.

Emperò, el Tropicana transcendeix tot allò gràfic i visual i va més enllà i, tal com expressen al seu manifest. El festival pretén que centenars de fanzines, estampes serigràfiques, colors flúor, casettes, exposicions, performances, vinils, música i persones de tot tipus conflueixin en una orgia multidisciplinària dins la qual trobar-nos, intercanviar, compartir i autogestionar els nostres projectes”. Per això, els dies aniran carregats de tallers (enquadernació Pop-up, collage, tetrabook, “bregues” de fanzines experimentals, etc.) però els vespres ballarem gràcies a ritmes llatins, ens hipnotitzarem amb els audiovisuals i compartirem rialles i cerveses mirant espectacles que s’allunyen d’allò normatiu i reivindiquen una manera de fer diferent, però també d’estimar-nos i de pensar-nos i, fins i tot, de ballar. Així, el Mediterrani esdevindrà el Carib i, a més, diferents indrets de Palma seran tropicals, ja que és un altre dels punts forts del festival: la descentralització. Espais com Casa Planas, Sa Possessió o el Maraca Club acolliran diferents activitats del Tropicana, propiciant així que arribi a diferents barriades i col·lectivitzant-ne -encara més- el procés.

Aquesta setmana, la nostra ciutat es transformarà gràcies a un col·lectiu de persones que fa molts de mesos que estan treballant perquè Mallorca no sigui únicament sinònim de guiris, AirBnb, corrupció i males praxis polítiques. Aquestes persones posaran color a una illa cada cop més trista i gris i han demostrat que es poden fer les coses d’una altra manera, molt més propera i humana. Només podem dir: gràcies, tropicaners!

Més informació: web; Facebook; Instagram

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here