Afrontam el nostre primer Sant Jordi com Aguait. Hem decidit curar-nos amb salut i demanar a les nostres llibreteres de sempre, de tot l’any, a veure quines recomanacions vos hauríem de fer. L’única premissa que els hem donat és fos només un llibre que, encara que no sigui el més venut, si tan sols se’n vengués un exemplar, seria una petita ajuda per a la transformació social, a despertar el pensament crític o sembrar una petita llavor, s’entén no?, llibres que siguin potencials eines de canvi social.

Tot i que hem de confessar, – com deia n’Irene Jaume a les seves recomanacions– que ens fa una mica de mal que només un dia a l’any els llibres -el paper-, inundin els carrers de diverses ciutats, hi ha un punt d’il·lusió que ens costa amagar. Defensam aquest dia en què el paper torna a tenir el lloc que un dia va tenir, abans d’aquest bombardeig salvatge de twits, “notícies” de tres línies, i altres contaminants. Creim que la lectura en paper és inevitablement reposada, que es pot contar tot en més profunditat, amb més cura. Gairebé d’una manera revolucionaria, el paper ens dóna tot allò que la saturació informativa ens lleva. Som molt conscients del que suposa fer sobreviure un espai de difusió de cultura i pensament crític a uns carrers de Palma on el metre quadrat es rifa entre grans multinacionals, per això, ajudem-les el dia de Sant Jordi i la resta de l’any.

No ens enredam més; de la nostra xarxa de llibreries que tenim a Ciutat, quatre van contestar a la nostra proposta i no podem estar més contentes. Hi ha un poc de tot, novetats editorials i ja clàssics, però sobretot destacar que per una d’aquestes casualitats tan boniques de la vida tenim una majoria aclaparador d’autores, que bona falta fa.

***

Llibreria Drac Màgic

A l’agost de 2011, una de les llibreries més emblemàtiques de Palma situada al carrer jeroni antich 1 va ser rescatada, per un grup de joves amb la intenció de crear un espai de cultura i reflexió que respongués a les seves expectatives. A Drac Màgic estan especialitzades en narrativa, amb un èmfasi especial en les editorials independents i els llibres d’assaig de pensament crític. Tot i això, han procurat no perdre el que havia estat la característica fonamental de la llibreria: la literatura infantil i juvenil.

Ens recomanen Els desposseïts de Ursula K.Leguin. Editat per Raig Verd.

“Un gran clàssic de la ciència ficció editat per primer cop en català. Novel·la feminista que es pot llegir més enllà de l’etiqueta del gènere fantàstic en el que s’inscriu. Personatges elaboradíssims, trames molt interessants al servei d’una reflexió profunda al voltant de la tolerància, la llibertat, la incomprensió, les desigualtats… Profunda crítica social i política, contraposa dos sistemes socials i polítics a un planeta i la seva lluna: Urres i Anarres, en un, un sistema capitalista i a l’altre una utopia anarquista. És mols interessant l’ús que fa del llenguatge com a eina de representació de la concepció del món a cadascun dels planetes. Una lectura imprescindible.”

Per Sant Jordi seran amb la seva paradeta a la Plaça Major.

Llibreria Lluna

L’origen de la Llibreria Lluna data del 1988 quan amb un petit local venien articles de papereria i premsa, de mica en mica, per demanda de la clientela van acabar reconvertint-se en una llibreria. L’any 2008 canviaren de local i a partir d’aquí s’iniciaren les activitats culturals, fa relativament poc s’han canviat de nou a un local encara un poquet més gran a l’altra cera, segueixen al carrer General Riera on estaven, però ara al número 39 b.

 

Ens recomanen, La Unió Fa la força, Una història de gallines de l’Editorial Tramuntana.
“Un conte per a totes les edats. Treballa el racisme, la iguadat, el lideratge, l’organització de la societat….”

 

El dia 23 d’abril tendran la paradeta a la Plaça Major.

Los oficios terrestres

Pels que no la coneixeu, aquesta perruqueria/llibreria està situada al barri del Terreno de Ciutat -Avinguda Joan Miró 62-, i fou inaugurada el 1928 sota el nom Peluquería Picornell, anys després ja va adoptar aquesta forma de sala d’espera convertida en llibreria especialitzada, l’any 2010 varen baixar la barrera i fou quan l’equip actual de los oficios va agafar-ne el relleu. Van heretar el fons de l’antiga llibreria Sagitari, especialitzat en poesia i avui en dia treballen amb editorials independents, premsa i revistes alternatives i distribuïdores internacionals.

“Recomanam El Entusiasmo de Remedios Zafra (ed. Anagrama). Un llibre que agita i incomoda, que fa pensar. Un assaig literari que aborda els temes de la producció artística, l’acadèmia, la cultura en l’era digital, la precarització del coneixement i la importància de les aliances. “La pressió d’haver d’estar amb projectes tota l’estona només pot estar sostinguda per una vida basada en l’aparença”

Rata Corner

Rata Corner va néixer -no sabem si dir “sols” o “ja”- fa dos anys al centre de Ciutat, rodejats per franquícies són un petit espai de vida dins Palma. Hi podreu trobar llibres sobre art & disseny, novel·la gràfica, narrativa, pensament, música & cinema, il·lustrat, temps lliure i revistes. També tenen una selecció de vinils de pop i rock, amb artistes internacionals i especial interès pels artistes locals. A banda de la llibreria també el promouen i organitzen un bon número activitats culturals.

Els trobareu dia 23 a la llibreria -situada al carrer Hostals 17-, i també amb paradeta a la Plaça Marqués del Palmer (entre Pl. Major i Carrer Colom).

“En aquest cas, per Sant Jordi, des de Rata Corner recomenam Teoria King Kong de Virginie Despentes (L’altra editorial).

A partir de les seves pròpies vivències, Virginie Despentes elabora un manifest feminista combatiu i demolidor, un text desacomplexat i contundent que ataca sense pèls a la llengua el discurs benpensant sobre l’experiència femenina, el matrimoni, la maternitat i altres temes tan polèmics com la violació, la prostitució i la pornografia. Una injecció d’adrenalina. Imprescindible!.”
Bona lectura.

Si encara no has torbat el que cercaves aquí pots llegir totes les ressenyes mensuals i altres recomanacions literàries.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here