Neix el Moviment Feminista de Mallorca, una coordinadora per potenciar i canalitzar la lluita feminista

Avui, 19 de novembre del 2018, tot i la incertesa de la pluja acudim a la presentació de Moviment Feminista de Mallorca. Una coordinadora que “agrupa a diverses entitats i activistes feministes d’arreu de l’illa”. I que neix “per tal de canalitzar i potenciar la denúncia i lluita en contra del sistema heteropatriarcal i les desigualtats, opressions i violències masclistes que atempten contra els drets i la vida de les dones a la societat actual.”

Amb el recent assassinat d’una dona per la seva exparella sentimental, en el seu lloc de treball, i amb la concentració en rebuig encara a la memòria immediata, les feministes han qualificat la situació actual com “insostenible”. I han reivindicat “que les dades oficials siguin sensibles amb aquesta realitat i no silenciïn una part important dels feminicidis”. Ja que les xifres oficials “només inclouen els feminicidis en mans de parelles o exparelles i que no inclouen les dones víctimes d’aquesta violència extrema en altres contextos relacionals.”

A més, han recordat que “les Illes Balears és el territori amb més denúncies per violència de gènere de tot l’Estat, amb una xifra que arriba a les 7974, segons les dades del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. L’any 2017 el nombre de denúncies es va incrementar en un 2,5% respecte a l’any anterior”.

Video de presentacio de “Moviment Feminsita de Mallorca”.

La presentació, s’ha realitzat davant la placa dedicada al col·lectiu “Pelvis” de la plaça d’Espanya de Palma, la qual commemora la primera manifestació contra la violència masclista a Palma, que va tenir lloc l’hivern de 1979 per denunciar els brutals assassinats i violacions de tres dones en menys d’un any a Mallorca. I s’ha fet aprofitant l’avinentesa de la commemoració del pròxim 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències contra les Dones.

Per això, des del Moviment Feminista de Mallorca han anunciat que durant la setmana del 19 al 25 de novembre duran a terme diferents accions de denúncia, rebuig i condemna. I convoquen “a la ciutadania perquè surti al carrer per rebutjar la violència masclista, homenatjar totes les que ja no hi són” i perquè “ens sentin a prop de totes aquelles companyes que en algun moment han estat o són víctimes de violència de gènere.”

Activitats:

22 de novembre: IV Marxa de Torxes, Manacor. A les 19.00h. Punt de partida: Es Claustre, Manacor. Convoca: Assemblea Antipatriarcal de Manacor i Dones de Llevant.

23 de novembre, 12.00h: Minut de silenci per les dones assassinades i de condemna de les violències masclistes a les Administracions Públiques i als centres de treball. Convoca: Moviment Feminista de Mallorca.

24 de novembre: Manifestació Nocturna Feminista. No mixta. A les 22 hores. Punt de sortida: plaça París, Palma. Sota el lema: “ La nit i els carrers són nostres” S’anima a anar-hi amb roba negra i lila.

25 de novembre: Manifestació 25N “Ens volem vives i lliures de maclisme!”

A Palma, a les 12 hores. Punt de sortida: plaça d’Espanya. Amb la Batucada Tambors per la Pau.

A Sa Bassa, Manacor. Convoca: Assemblea Antipatriarcal de Manacor i Dones de Llevant.

Altres activitats que es duran a terme durant la setmana relacionada amb el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones:

Setmana 19-25 de novembre: Acció conjunta als centres educatius. Més de 30 centres educatius d’arreu de l’illa s’han adherit a la campanya de “Feminisme a l’escola”. Es penjaran pancartes a l’entrada dels centres escolars, es llegirà un manifest col·lectiu de condemna de les violències masclistes i es realitzarà una acció conjunta (amb llaços liles i roba negra) el divendres 23 de novembre. Convoca: Feminisme a l’escola.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here