En Josep Miquel Arenas Beltran, amb nom artístic Valtònyc, pot ser condemnat a tres anys i sis mesos de presó. Per el mateix per el que ja han sigut condemnats artistes com Hàsel o César Strawberry de Def con Dos. També els ‘Titiriteros’ o tuitaires han vist llastrada la seva llibertat d’expressió amb processos judicials paradoxalment democràtics.

Per fer art, per escriure cançons, per emetre una opinió. Per escriure cançons reivindicatives i provocadores. A més, va apuntar alt. Va assenyalar al Rei i al president del Círculo Balear, o no tant alt segons es miri.

Arribam al final d’aquesta història, una més de la repressió fonamentada en la llei, que no la justícia, espanyola. Farem un breu repàs, doncs sempre deim que conèixer la història ens fa entendre el present.

Ens remontam al 2012, Valtònyc és un jove de menys de 20 anys. Fa rap des de ja fa un grapat d’anys, va ser mitjanament sonada la seva participació al Rap rural junt al raper Swing amb la cançó ‘Rap rural’. Fins i tot a IB3 van sortir, amb en Toni Ballador al programa UEP! Com anam?.

Mirant per fer aquest article trob un vídeo, no de molta bona qualitat però amb un bon àudio com per poder escoltar-ho. És un escenari, a un institut de les Illes. En ell, Mateu Xurí i en Josep fan un combat de glosa vs rap. Al meu parer, qui guanya és Xurí -encara no ha nascut glosadors, cantaire o predicador que el guanyi en això d’improvitzar rimant-. A un moment de la picabaralla Xurí fa la següent estrofa:

esperam que en so seguir

es teu cantar no se cremi,

que ningú, a tu, t’expremi

No havia començat res, i Xurí ja va fer, sense voler-ho, una premonició. No del tot complida emperò.

Perdonau, vos estava contant com va començar tot plegat. És el que passa quan un es posa a youtube, tornam a agafar el fil i ens endinsam a la història que ens duia a l’article.

2012, al mateix temps que està amb Rap Rural i fent costes pròpies Valtònyc contacta amb la Tuerka per fer-lis arribar el tema ‘NO AL BORBÓ’. Al programa, presentat i dirigit per Pablo Iglesias, s’havia creat una secció en aquell temps anomenada ‘Tuerka Rap’, al final de cada programa hi havia una peça musical.

En el tema, un dels per el que li demanen tants anys de presó, Josep parla del rei. Del tir al peu, dels elefants morts a Botswana, les seves relacions amb els petrodólars i les armes. I el tant clar de que mantenim dues famílies, “la teva i la real”. I ara que parlam molt sobre la Constitució, a la cançó ja la mencionà “respectuós amb la Constitució, en canvi els Drets Humans se’ls passa pes collons”.

No pareix que digués res sobre matar ningú, tot van ser opinions ben contrastades amb els mitjans de comunicació de l’època. Notícies que van fer mal al monarca espanyol. Va haver de demanar disculpes i deixar el càrrec. Càrrec, recordem, adjudicat per el general Franco. És el mateix cas que el de Pablo Hàsel i molts altres, les raons i motivacions per engarjolar-lo són les mateixes. Les paraules del Pablo i Valtònyc són molt similars. Clar, estaven basades en l’actualitat informativa.

Llavors, una altra cançó per la que li demanen anys de presó és una realitzada al 2013, ‘Circ Balear’. I la veritat, si la tornam a escoltar ara és ben actual. “A manis amb camis espanyoles. Pancartes sobre la llibertat d’expressió. No me quadra. No m’encaixa”. Recordam que en aquella època el Círculo Balear i la Fundació Jaume III van fer moltes campanyes per intentar aconseguir el que el PP va intentar dur a terme a les institucions un temps més tard. La folklorització del català, el seu desprestigi mitjançant una idea trilingüística falaç. Ara tornen a collir embranzida, aprofitant el procés català. No pot ser més actual el tema, en el que al principi Josep sentencià que Campos es mereixia (i no que se li anàs a posar) una bomba de destrucció nuclear. Una opinió, que llavors desenvolupa amb frases com “Monàrquica és la vostra ideologia. No voleu el català, però sí aquesta porqueria”.

Jorge Campos que és advocat se sap molt bé el procedir. A tothom que xerri de jo li posaré una denúncia és el seu lema. Ho va intentar amb els 9 de Palma, i aquella vegada va perdre. El president de la Fundació Nacional Círculo Balear, però, en aquell moment es va convertir (i li agrada) en l’exponent contra el moviment catalanista/mallorquinsta a les Illes.

Les diferents denúncies, durant els anys (molts!), han anat de jutjats en jutjats. Als de les Illes, llavors a l’Audiència Nacional i per finalitzar al Tribunal Suprem. Qui avui, demà o quan vulguin, ja que fan bastants anys tard (i per algo són la “ley”…) emetrà la sentència.

I mentrestant què està passant? Idò molta gent s’està organitzant per donar suport a Valtònyc i en la defensa de la llibertat d’expressió. Quan deim molta gent no ho deim perquè sí. Hi ha convocades concentracions d’Argentina fins a les Illes, passant per Berlín o Madrid, entre d’altres Ciutats. A Mallorca hi ha un grup de suport actiu amb un gran domini de les xarxes i el disseny gràfic, qui viu amb expectació i ràbia acumulada una sentència. Sentència que únicament serà justa amb la no presó.

Totes les concentracions convocades:

Dimarts 13:

 • Barcelona, 19.00 h. Plaça Catalunya
 • Bilbao, 19.00 h. Plaça Arriaga
 • Burgos, 19.00 h. Plaça del Cid
 • Granada, 19.00 h. Facultat de Ciència Polítiques
 • Hernani, 17.00 h. Gaztetxea
 • Iruña, 19.00 h. Plaça de l’ajuntament
 • Madrid, 19.00h. Sol
 • Múrcia, 19.00 h. Plaça de Santo Domingo
 • Sòria, 19.00 h. Plaça del Olivo
 • Uvieu, 19.00 h. Plaça de la Escandalera
 • València, 19.00 h. Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació
 • Vigo, 19.00 h. Plaça de l’ajuntament
 • Berlín, 18.30 h. Porta de Brandenburg
 • Bons Aires, 19.00h. Ambaixada espanyola
 • Caracas, 19.00 h. Ambaixada espanyola
 • Dublín, 19.00 h. Ambaixada espanyola
 • Guatemala, 19.00 h. Casa de la Memòria
 • Mèxic DF, 19.00 h. Ambaixada espanyola
 • Miami, 19.00 h. Consulat espanyol
 • San José (Costa Rica), 19.00h. Ambaixada espanyola
 • Santiago (Chile), 19.00 h. Ambaixada espanyola
 • Tegucigalpa, 19.00 h. Ambaixada espanyola

Dimecres 14:

I a Felanitx, aquest dissabte es realitza un concert per la llibertat d’expressió organitzat per el Grup de Suport i l’Ateneu de Felanitx.

3 anys i 6 mesos de presó per cantar i, mentrestant, la Infanta i molts corruptes al carrer lliures…

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here