Avui, després de la vista dels jutjats de la ciutat belga de Gant, s’ha decidit no extraditar a Josep Arenas Valtònyc. Matisant en especial èmfasis l’abús de dret que ha suposat condemnar-lo per “terrorisme”. Segons ha explicat l’advocat Gonzalo Boye, el magistrat ha considerat que les lletres de les cançons del raper s’emmarquen en la llibertat d’expressió.

Des del grup de suport a Valtonyc es celebra que la Justícia Belga hagi pres la decisió de no extraditar al raper, tot i que les circumstàncies donades feien indicar que el cas seria examinat en deteniment, les conclusions han estat clares; les lletres de Josep s’enmarquen completament en l’exercici de la llibertat d’expressió.

L’advocat Boye ha dit que “aquesta sentència crea un precedent molt positiu per al recurs que presentaran a Estrasburg”

En declaracions a IB3, l’advocat Gonzalo Boye ha manifestat que aquesta decisió queda subjecte a un recurs que imaginen que la fiscalia belga realitzarà, ja que Espanya no en té possibilitat. Tant Mulay Embarek, portaveu del grup de suport, com l’advocat han fet veure que aquesta sentència posa en llibertat de moviments por Europa a Valtònyc, menys a Espanya que sí està perseguit.

El grup de suport valora que “s’ha evidenciat una vegada més que l’Audiència Nacional es purament un instrument polític al servei del feixisme més ranci de l’Estat. Que persegueix els que critiquen el règim, emparant i deixant impunes completament els que realitzen proselitisme del nazisme.”

El mateix Valtònyc, en declaracions a Catalunya Ràdio, s’ha mostrat “trist per haver de cercar justícia fora de casa seva” però ha manifestat “que està fora per fer del seu cas una bandera per la llibertat d’expressió”. En referència a onetjar aquesta bandera de llibertat el grup de suport, Valtonyc i el seu advocat treballen en la presentació d’un recurs davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg, per “evidenciar la vulneació de drets humans a l’Estat Espanyol”. L’advocat Boye ha manifestat que “aquesta sentència crea un precedent motl positiu per al recurs que presentaran a Estrasburg”.

Mulay Embarek, portaveu, ha reivindicat la feina durant tants anys de lluita que el grup de suport i Valtònyc ha estat realitzant

Mulay Embarek, portaveu, ha reivindicat la feina durant tants anys de lluita que el grup de suport i Valtònyc ha estat realitzant. I ha posat damunt la taula la possibilitat que aquest procés judicial pot durar molts anys més fins la sentència d’Estrasburg. Tanmateix, el cas encara no s’ha acabat perquè la fiscalia pot presentar recursos a dues instàncies superiors. En referència al Tribunal dels Drets Humans, ha reivindicat que arribaran fins aquesta instància i ha criticat “el tarannà poc democràtic de l’Estat Espanyol” evidenciant que “allarga els processos judicials europeus dilatant l’entrega de documents oficials a les instàncies europees”.

El grup de suport ha aprofitat per enviar una “càlida abraçada a totes les persones que pateixen la repressió i que estan tancats per les seves idees”, en referència a Alfred, Jordis, Oriols, Raúl, Josep, Andrés, Alfon, els joves d’Alsasua, a totes aquelles persones exiliades i les que lluiten, “sense vosaltres res seria possible” reblen.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here