El monòlit de sa Feixina, que ret homenatge al creuer Baleares, ha aparegut avui, amb pintades de caire antifeixista. Les taques de pintura lila que s’han vessat al monument franquista estan signades, amb pintura groga, per “Foneres Antifeixistes” i es pot llegir el lema “X n’Aurora”, fent referència a la cosidora i sindicalista Aurora Picornell, que va ser assassinada el 1937 per les tropes franquistes.

Pintades al monument de Sa Feixina.

L’obelisc de sa Feixina es va inaugurar el 1947 per retre homenatge al creuer Baleares, amb què el bàndol sublevat atacà indiscriminadament a vaixells desarmats, població civil i ciutats costeres que es mentenien lleials a la República i  fou enfonsat el 1938 per les tropes republicanes. Les pintades d’avui reobrin el debat sobre l’esbucament del monument franquista, una de les promeses del govern d’Antoni Noguera, que actualment ha quedat paralitzat als tribunals. L’obelisc ja va es va desprendre de la simbologia franquista i de la inscripció “MALLORCA A LOS HÉROES DEL CRUCERO BALEARES GLORIA A LA MARINA NACIONAL. VIVA ESPAÑA.”, sota l’ajuntament del PSOE, d’Aina Calvo, amb la intenció de concloure el debat sobre la seva demolició.

Durant aquesta legislatura s’han realitzat diverses concentracions i actes, tant Memòria de Mallorca, el CDR o altres organitzacions, demanant l’esbucament del monòlit. La candidatura municipalista i rupturista “Crida per Palma” exigí a les institucions, el 12 de gener, la demolició del monòlit de sa Feixina. Asseguren que l’actual equip de govern no té voluntat política d’esbucar el monument i apel·len a la desobediència per aconseguir tirar abaix el monument construït en memòria del creuer Baleares. Per altra banda, el 6 de desembre, dia de la Constitució, els Comitès de Defensa de la República (CDR) constituïts a Mallorca van concentrar-se davant el monument franquista de Sa Feixina.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here