A conseqüència de l’aplicació de polítiques repressives, emparades per la lllei mordassa o la reforma de la llei antiterrorista, els drets a la llibertat d’expressió, d’informació i de protesta s’han vist greument limitats i criminalitzats fins al punt que al raper mallorquí Valtònyc, que actualment es troba a l’exili, ha estat condemnat a tres anys i mig de presó pel contingut de les seves lletres.
Valtònyc és per ventura el cas més visible d’aquest clima de censura i repressió que venim patint, però no és l’únic. Diverses persones i col·lectius s’han vist afectades per sentències i processos judicials que ja han afectat a titellaires, músics, dibuixants, comediants, periodistes, tuitaires, o qualsevol que faci ús del seu dret a la llibertat d’expressió i la protesta.
A arran d’això, a Mallorca i al voltant del Grup de Suport Llibertat Valtònyc, diverses associacions i col·lectius s’han organitzat per fer una jornada intensa de mobilitzacions, que de manera lúdica i combativa volen donar visibilitat i altaveu a aquest conflicte, reivindicant el dret a la llibertat d’expressió de la millor i única manera possible; exercint-lo.
Teatre i música durant tres dies per clausurar la setmana
El pinyol de la jornada es realitzarà el diumenge 17 de juny, al Palma Arena, amb el “concert per la llibertat d’expressió”. Aquest esdeveniment muntat per l’associació de creadors i artistes per la llibertat artística, Acallar, ha generat expectació des del principi ja que ha aconseguit reunir a la disolta banda Antònia Font per donar suport a la causa i aplegar un total de 35 artistes de renom de tot l’estat.
Entre les formacions que s’hi han convocat s’hi troben noms com els d’Albert Pla, Kase.O, Reincidentes o Berri Txarrak. Més enllà del missatge crític i polític que porten molts d’aquests músics, com Maria del Mar Bonet qui ja alçava la veu als darrers anys del franquisme o els bascos Soziedad Alkohólika que al 2004 ja advertien que “vuelven los tiempos oscuros”, s’hi troben artistes que han estat víctimes de processos judicials per unes piulades a les xarxes socials com Cesar Strawberry (Def Con Dos) o els raper Pablo Hassel i Elgio, condemnats a dos anys de presó per l’Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme.
La programació d’Acallar s’estendrà a dos dies més, amb un cartell que aplega una quarentena de bandes populars de l’escena local mallorquina, com La Vereda, Satellites, Saïm o F/E/A, que tocaran el dissabte 16 a sa Possessió per mostrar el seu suport i compromís amb aquesta causa. La nit del divendres, al Teatre del Mar, ja ha exhaurit les entrades, amb un espectacle teatral que comptarà amb la presència, entre molts altres, dels artistes i comediants Toni Albà i Willy Toledo, que ambos han estat imputats per delictes d’injúries a causa de les seves opinions fetes en públic.
Fanzine per la llibertat d’expressió
El còmic també serà present en aquestes mobilitzacions. El Cluster de còmics i nous media de Mallorca ha editat un fanzine, amb la col·laboració d’Acallar, que es repartirà de manera gratüita durant els “tres dies per la llibertat d’expressió”. El fanzine, que ja es pot descarregar digitalment, s’ha realitzat a dues tintes, negre i groc, tendrà un format de butxaca que el faci transportable i hi participen fins a 35 dibuixants illencs com Max, Pere Joan, Bartolomé Seguí, Margalida Vinyes o Gonzalo Aeneas.
A través de les 28 pàgines que el componen, s’hi troba tot una varietat de vinyetes, que des de la pluralitat i singularitat de cada autor, defensen el dret a poder dir coses sense censura ni imposicions, encara que aquestes no agradin a tothom. A vegades de manera satiríca i d’altres més reflexiva, no hi falten les representacions de presons, polícies o jutges, com a institucions que aquí esdevenen motius narratius per il·lustrar les limitacions amb la que es topa la llibertat d’expressió, tant per l’ofici de dibuixant com per l’exercici de ciutadania, i a on es senyala l’autocensura com a principal perill per a la creació.
Fora Morrals
Des de Fora Morrals s’ha organitzat la jornada de mobilitzacions ampliant-la a una setmana convertint-la en el “Festival intergalàctic per la llibertat d’expressió”. Coordinant-se amb el Grup de Suport Llibertat Valtònyc diverses associacions sensibles i compromeses ompliran els carrers de Palma i els dies de la setmana en un continu d’activitats que faran més visible la protesta.
Entre elles, s’ubicarà al bell mig de la plaça d’Espanya l’exposició fotogràfica de Santiago Sierra, “Presos políticos en la España contemporánea”. L’obra de Sierra ja va ser objecte de polèmica quan es va ordenar la seva retirada de la fira d’ARCO el passat més de febrer (coincidint amb la sentència de presó per a Valtònyc i el segrest del llibre “Fariña”, sobre el narcotràfic gallec), i aquí es podrà visitar fins el 24 de juny.
També s’hi impliquen en les mobilitzacions col·lectius vinculats a moviments polítics que han patit la repressió de l’estat, ja sigui en forma de muntatges policials o amb campanyes de difamació mediàtica, com els CDRs de Mallorca o el grup anarquista “Ni Culpables ni innocents”, programant una sèrie d’activitats i xerrades durant tota la setmana.
L’aspecte performatiu hi serà present de la mà de col·lectius com el grup de Poetes de Mallorca, que organitzen una rua poètica per diferents indrets dels carrers de Palma o amb les performances de teatre de carrer del col·lectiu Lab. La jornada es va inaugurar ahir pintant un grafiti col·lectiu a les parets d’un lloc tan simbòlic com és l’antiga presó de Palma i a on es pot llegir el lema “Art is not a Crime”.