El grup de suport assegura que desconeix on es troba Valtonyc

El raper mallorquí hauria d'entrar a presó avui per complir tres anys i mig. Tot i que l'entorn solidari assegura que fa tres setmanes que no en saben res, hi ha mitjans que alerten de la possible sortida del raper a algun país europeu.

Ha acabat el termini perquè el raper mallorquí es presenti de forma voluntària a un centre penitenciari per complir tres anys i mig de la condemna pel contingut de les seves cançons. Avui dijous 24 de maig, el ministre espanyol de Justícia, Rafael Català, ha assegurat que la Justícia dictarà una ordre europea de detenció contra Valtònyc. El Grup de suport llibertat Valtonyc assegura que des de fa tres setmanes no en saben res i desoneixen on es troba i com es troba. A la conferència per la llibertat d’expressió que s’ha celebrat al Parlament europeu, Mulay Embarek del grup de suport ha lamentat que avui “serà un dia històric perquè s’acaba el plaç per empresonar una persona per cantar, fer art, per denunciar ses injustícies socials”.

Tot i així, des d’ahir, diversos mitjans s’han fet ressò sobre les sospites que tenia la Guàrdia Civil de la possible sortida del raper a algun país europeu. Feia dies que Valtònyc es trobava sota seguiment policial i en diverses ocasions el raper ha manifestat que es sentia observat. Per evitar la seva fuga, la Guàrdia Civil i la Brigada d’Informació de la Policia Nacional espanyola havien desenvolupat un dispositiu preventiu, que controlava els vols de sortida de Mallorca i requeria a les companyies aèries que s’informés de qualsevol tràmit que hagués fet Valtonyc entre els dies 15 i 24 de maig.

El ministre espanyol de Justícia, Rafael Català, ha assegurat que la Justícia dictarà una ordre europea de detenció contra Valtònyc. 

El Grup de suport llibertat Valtonyc, ja ahir vespre informava per les seves xarxes socials un missatge clar: “ningú d’aquest grup, de l’entorn o de la família ha confirmat que Valtònyc sigui a Bèlgica o a cap punt d’Europa.”

Per altre banda, l’advocat del raper, Juan Manuel Olarieta, ja ha present un recurs al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg en la que al·lega que s’ha produït un cas de vulneració dels drets fonamentals del raper, en concret de la llibertat d’expressió.

Ahir centenars de persones es concentraren a la plaça de Sant Jaume de Barcelona en suport a Valtònyc i també a la Plaza del Sol de Madrid. Fa una setmana a Saragossa Kase o i altres rapers de la zona organitzaren una trobada per la llibertat d’expressió. Avui també s’han convocat concentracions a Palma (19.30 h) i a València (19 h) davant la Delegació de Govern espanyol, i a Alacant a les vuit del vespre a la plaça de la Muntanyeta.

La xarxa de suport que s’ha constituït a Mallorca al voltant de Valtònyc està acabant de perfilar el que serà una setmana plena de concerts i actuacions per la llibertat d’expressió (Acallar) en la qual participaran més de quaranta bandes reconegudes arreu de l’estat. A més, el grup de suport llibertat valtonyc ha llaçat el web , “un espai de reivindicació de la llibertat d’expressió i els drets fonamentals i de suport econòmic a la lluita.”

La condemna a Josep Valtonyc a tres anys i mig – dictada per l’Audiència Nacional espanyola i ratificada pel Tribunal Suprem- respon a la suma de dues condemnes, una per injúries a la corona i enaltiment del terrorisme i l’altre per amenaces no condicionals a Jorge Campos -membre de la Fundació Círculo Balar i d’un partit polític Gonella i espanyolista format aquest any, ACTUA-, qui ha encapçalat l’acusació particular i que recentment ha tornat a presentar una denúncia contra Valtonyc per unes declaracions contra la Guàrdia civil que va fer durant el transcurs d’un concert. A més, últimament ACTUA ha sigut notícia per haver presentat una denúncia a fiscalia contra un professor que en el seu esbarjo, i per les xarxes socials personals, publica vinyetes satíriques tot acusant-lo d’incitació a l’odi.

Aquest article ha estat publicat també a La Directa.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here