El passat 27 de febrer es va celebrar una consulta popular sobre el model d’estat, monarquia o república, amb a prop de 1500 participants en el Campus de la Universitat de les Illes Balears seguint l’exemple d’altres universitats de l’Estat espanyol.
Un mes i mig després, entre el 30 de març i el 7 d’abril, aquesta onada ha sobrepassat la comunitat universitària illenca i s’ha dut a terme a dotze municipis de Mallorca – Alaró (175 participants), Artà (388), Esporles (382), Llubí (165), Palma (790), Pollença (428), Porreres (244), Santa Margalida (183), Sencelles (89), Sóller (216), Sineu (185) i Valldemossa (123) – de manera autoorganitzada i voluntària per part de diferents agrupacions, associacions, col·lectius i entitats lligades al teixit municipalista i coordinades entre elles.
En total han participat 3368 persones, un 50,41% dones i un 49,58% homes, amb una distribució per franges d’edat molt irregular encapçalada pels 41-60 anys (46,59%), seguida pels majors de 61 anys (23,84%), els 26-40 anys (21,38%) i una significativa baixa participació juvenil situada entre els 16-25 anys (8,19%).
Una demostració de força de l’associacionisme mallorquí per posar damunt l’agenda qüestions tan silenciades pel règim del 78 com la llibertat de decidir i opinar sobre el model d’estat
Aquestes consultes populars, transcorregudes sense incidents, han suposat per la seva extensió i organització popular una experiència trencadora i una demostració de força de l’associacionisme mallorquí per posar damunt l’agenda qüestions tan silenciades pel règim del 78 com la llibertat de decidir i opinar sobre quin model d’estat ens representa.
Durant les setmanes anteriors han tingut molt de ressò les prohibicions de les Juntes Electorals de Palma i Manacor en referència a les consultes de Valldemossa i Artà respectivament, recolzades amb la sol·licitud de permisos per part de l’Obra Cultural Balears i la presentació de recursos a les decisions de les Juntes Electorals. Finalment, van ser permeses, els recursos van donar la raó als consultors.
Ha estat tan extens el ressò que The New York Times hi ha dedicat un article on remarcava el contrast de les consultes populars amb el fet que Mallorca sigui un destí de vacances de la família reial o se’ls cedís anys enrere el Palau de Marivent, el qual gaudeixen a costa de la societat illenca que ha de dedicar-hi més d’un milió d’euros anuals de pressupost al seu manteniment.
Per acabar, des de l’organització han comunicat que els agradaria que aquesta fos només una primera onada de consultes populars i han animat a sumar-s’hi a més municipis de Mallorca i les Illes Balears i han oferit la seva col·laboració a tots els interessats.