Los oficios terrestres
Durant tot el dia les trobareu a la plaça del Marqués de Palmer. A més, si encara no vos heu assabentat, aquest serà el darrer Sant Jordi d’aquesta estimada i subversiva llibreria. D’aquí uns mesos baixen la persiana del 62 de l’avinguda Joan Miró -pegau-hi un bot a comprar els darrers llibres-. Malgrat aquesta mala notícia, no tenir seu física no els condicionarà per continuar amb la seva agenda pròpia plena d’activitats per una eternitat.
Un llibre d’autoria local
Las hermanas Re-bollo | Natalia Fariñas. Ed. Los oficios terrestres.
Més local impossible, més personal… tampoc! Autoficció, dibuix, ingeni i molt d’humor. La tercera publicació de Natalia Fariñas ens explica amb escenes inversemblants què passa amb una identitat i sobretot una experiència vital no hegemònica: ser germanes i bolleres”
Un llibre crític
Fóllame | Virginie Despentes. Ed. Modadori.
“Mirada crítica, feminista, visceral. Punk amb les paraules justes per entrar sense adonar-te i no sortir fins arribar a l’última página. Lectura cruda per a un pensament complex, un llibre agosarat i punyent.”
Un llibre necessari en el moment actual
Pensamiento monógamo, terror poliamoroso | Brigitte Vasallo. Ed. La oveja roja.
“Capgirar-ho tot, posar el cap potes amunt, el cor a la gola, els carrers desmuntats i la mirada crítica al centre. La nostra estimada Brigitte ens torna a copejar amb una anàlisi personal i acurada que tothom podrá fer seva. Des de la quotidianitat, sense perdre de vista l’humor necessari per a enfrontar-se al capitalisme que s’infiltra per totes les esquerdes de la nostra vida”.
Gotham Comics
Aquest espai de referència del còmic des de fa 16 anys, tendrà paradeta a la plaça Major i la botiga (Carrer Sant Miquel 75) romandrà oberta amb horari ininterromput.
Un llibre d’autoria local
De Arkham a Gotham: Ecos de otras dimensiones | Varis autor, coordina: Jaume Albertí, La biblioteca de Bárbara.
És la nostra aposta pel terror aquest Sant Jordi. I quina millor manera de fer-ho que amb una antologia de relats que ret homenatge al geni de l’horror còsmic Howard Phillips Lovecraft. A més l’hem editat sota el nostre segell editorial La biblioteca de Bàrbara, amb una impresionant portada d’Ihrlie Serra, dibuixos interiors de Bart Torres (il·lustrador del còmic El Jove Lovecraft) i 19 autors locals donant la seva versió particular dels temes i els Mites de Cthulhu del geni de Providence. Estam molt orgullosos d’aquest fill nostre!
Un còmic crític
El cantar de Aglaé (2019) | La Cúpula, Anne Simon.
El cantar de Aglaé és una fàbula feminista i una advertència sobre el perill corruptor del poder. Aglaé és una oceànida maltractada pels homes: pel desconegut que la deixa prenyada, pel seu pare (Poseidó) que l’expulsa del bosc d’Enna, on sempre ha viscut amb les seves germanes, pel tirà del regne que va establir la llei que condemna a mort a les dones fadrines embarasades… Aquest conte en forma de còmic és molt suggestiu, amb una creativitat i un dibuix preciós, i ataca de front la bogeria del masclisme institucionalitzat, i la possibilitat de que els ideals de canvi del sistema siguin alterats per l’exercici del govern, caigui aquest en mas d’homes o dones.
Un còmic necessari en el moment actual
Summer Muse 2 (2019) | Guillem March, Diábolo Ediciones.
Summer Muse 2 és la segona entrega d’aquesta particular fusió de llibre d’il·lustracions i còmic que construeix el mallorquí Guillem March, curtit en mil i una batalles comiqueres des de fa gairebé 20 anys. L’autor passa l’estiu prenent dibuixos del natural de gent que se l’hi ofereix i en aquest cas aprofita per posar en boca dels seus models globus de text extrets del natural també, diàlegs improvitzats durant les desenfadades sessions de posat. Les històries són anecdòtiques i molt divertides, fent servir una o vàries (poques) pàgines per dur-les a terme. Hi ha fotos dels protagonistes perque tenguem una idèa clara del procés creatiu de l’obra, per arrodonir un producte que per lleuger i alegre consider necessari.
Llibreria Drac Màgic
Les trobareu com cada any a la plaça Major i a la llibreria (carrer de Jeroni Antich, 1)
Un llibre d’autoria local
El futur. Poesia de la inexperiència | Jaume Munar, Adia Edicions.
És un retrat cruent de la societat literària catalana. Des del seu mercantilisme fins a l’escriptura de l’autoficció o la creació de marca, inclús per “persona interposada”. La poesia s’ha d’obrir i no quedar reclosa. Contra el costumisme i autocomplaença.
Un llibre crític
Ciudad de vacaciones. Conflictos urbanos en espacios turísticos. | Pol·len Edicions.
La “ciutat de vacances” és la ciutat entesa com a lloc d’oci per a fer-hi turisme urbà. A partir de l’anàlisi d’una sèrie de casos (Palma entre d’altres) el llibre pretén demostrar com les manifestacions de malestar que aquest fet està provocant en els darrers temps depenen d’un seguit de pràctiques específiques.
Un llibre necessari en el moment actual
Monstruas y centauras: nuevos lenguajes del feminismo | Marta Sanz, Anagrama.
Breu assaig sobre feminisme que repassa els darrers esdeveniments que han marcat l’agenda del feminisme i reflexiona al seu voltant amb una prosa clara i fluïda.
Rata Corner
Les trobareu tant a la plaça Marquès del Palmer, com a la llibreria al Carrer Hostals 17.
Un llibre d’autoria local
Ariel i els cossos. | Sebastià Portell, Editorial Empúries.
La segona novel·la de Sebastià Portell Ariel i els cossos és la història d’un personatge que existeix i que estima d’una manera diferent, esquiva, sempre provisional i desconcertant. Amb ressons d’Orlando, el cèlebre tractat sobre gènere de Virginia Woolf, aquesta novel·la és un homenatge als amors que no arriben a néixer i als amors que, un cop nascuts, viuen tocats de mort per sempre.
Un llibre crític
Mundo en venta | Rudolphe Christin, El Salmón.
Estant al centre de Palma no podeixar de recomanar aquest assaig sobre la indústria turística que està transformant la forma en què experimentem el món. La mobilitat constant i el consum d'”esdeveniments” han derivat cap al consum del turisme enfront de l’experiència del viatge. Les conseqüències no només les pateix el turista, que és impossible que trobi satisfacció en un món homogeneïtzat i “en venda” que només requereix del seu consum passiu, sinó que té conseqüències socials i ecològiques importants per a aquells llocs que s’inclinen pel desenvolupament turístic.
Un llibre necessari en el moment actual
Los asquerosos | Santiago Lorenzo, Blackie Books
Per nosaltres és el llibre que si o si has de llegir enguany, una novel·la divertida, rabiosament política, bella i que ens fa plantejar-nos si els únics sans són els que saben que aquesta societat està malalta.
Manuel apunyala un policia antiavalots que volia pegar-li. Fuig. S’amaga en un poble abandonat. Sobreviu de llibres Austral, vegetals dels voltants, una petita compra al Lidl que li envia el seu tiet. I s’adona que com menys té, menys necessita. Un thriller estàtic, una versió de Robinson Crusoe ambientada a l’Espanya buida, una redefinició del concepte «austeritat».
Si encara vols tenir més opcions, aquí trobaràs totes les ressenyes mensuals de les col·laboradores d’Aguait.