Materials per repensar la transsexualitat

En el marc de l'OctubreTrans* us portam assaig, novela, literatura infantil, pel·lícules, documentals, sèries i programes de televisió on es dona visibilitat al col·lectiu trans.

Som de ple a l’OctubreTrans, una data assenyalada per lluitar contra la despatologització de les persones trans. A Mallorca, com a diversos indrets del planeta, es duran a terme tota una sèrie d’activitats per donar visibilitat al col·lectiu i denunciar les situacions i pràctiques existents que vulneren els drets de les persones que han decidit transitar o que volen fer-ho. Tot organitzat per Lioparda amb les editorials Egales i Bellaterra, els col·lectius DonaSana, Ulls Sadolls, Assemblea Antipatriarcal i la llibreria Oficios Terrestres.

Des de l’Aguait, hem fet una selecció de materials bastant àmplia que d’una manera o altra, poden ser d’utilitat per recordar com la diversitat normativa existeix i què vol dir transitar. La llista que trobaràs a continuació s’ha teixit gràcies a les nostres llibreres de confiança d’Oficios Terrestres, companys i companyes trans i diverses col·laboradores habituals. Us animam a comentar l’entrada amb més suggeriments.

Selecció literària

Transexualidades, de Lucas R. Platero Méndez

En aquest llibre es proposa com un instrument per al canvi social i utilitza el terme trans*, amb asterisc, per subratllar la diversitat de les vivències de les persones que excedeixen les normes sobre el que es prescriu com a propi de dones i homes, evidenciant la rigidesa del sistema binari en el qual vivim. Es proposen estratègies concretes, com una sèrie de factors de salut que incideixen en la qualitat de vida així com la prevenció i intervenció comunitària sobre la transfobia, i una recerca qualitativa que mostra els testimoniatges de les persones trans* de totes edats, incloent als menors, les seves famílies i els professionals que els acompanyen. La segona part del llibre ofereix eines pràctiques, com són les activitats grupals per entendre les necessitats de les persones trans* i les històries d’algunes persones que en el passat van desafiar el seu sexe assignat en el naixement.

 

Una vida “normal”, Dean Spade

Aquest és un assaig valent, implacable i transgressor que, si realment ho llegissin, couria a molts membres de la comunitat LGTBconservadora o a l’esquerra (també per aquests lar) camí de l’institucional sobre aquesta sendera que van abandonar fa molt temps en tantes i tantes lluites i ferides obertes.
El que explica l’activista i professor Dean Spade ve a ser la veritable història dels moviments de resistència al heterosexismo i el capitalisme feroç o subtil des dels disturbis de Stonewall al somriure forçat dels EUA d’Obama al salvatgisme de Trump

 

Masculinidad femenina, Judith Halberstam

És un clàssic dels estudis queer. Judith Halberstam realitza en aquest llibre un itinerari apassionant per les diferents formes de masculinitat que han estat desenvolupades per les dones en els últims tres segles: des de les dones que vivien fent-se passar per homes als segles XVIII i XIX, fins a les noves cultures actuals transgénere, drag kings, transexuals masculins, passant per l’estudi d’importants subcultures lesbianes com la cultura butch-femme, i l’anàlisi de la masculinitat femenina al cinema. Moltes d’aquestes formes de masculinitat havien estat englobades sota el qualificatiu massa totalitzador de “lesbianes”. Halberstam reinterpreta amb gran rigor històric cadascuna d’aquestes formes de masculinitat, i ens revela que els gèneres i les sexualitats són molt més complexos i diversos del que suposa el sistema heterocentrat en què vivim. Un sistema que les dones masculines han aconseguit desafiar i subvertir.

Transexualidades. Otras miradas possibles, Miquel Missé

Per un moment, podríem canviar l’enfocament i plantejar que el conflicte i el debat que genera el fet trans en la nostra cultura és la transfobia. La qüestió a investigar no seria llavors el perquè hi ha individus trans sinó el rebuig social que aquestes persones generen. No serien ja els nostres cossos l’objecte d’estudi, sinó la societat i els nostres referents culturals. La pregunta clau seria, per tant, com i per què existeix la violència cap a les persones que viuen identitats de gènere fos del binomi home-dona?

Aquest és el punt de partida del llibre. Una reflexió entorn de la transfobia, i la convicció que és possible eradicar-la.

La conquista del cuerpo equivocado, Miquel Missé

Aquest és el segon llibre que us recomanam de Miquel Missé, del que us recomanam que el cerqueu més. El que us proposam ara és el darrer publicat i serà presentat als Oficios Terrestres dins l’OctubreTrans*. En un article, Miquel feia aquestes declaracions, molt relacionades amb el llibre: “Nadie quiere vivir en el cuerpo equivocado. Por eso, es urgente resignificar el cuerpo trans, de cara a las generaciones de adolescentes trans que inician hoy sus recorridos. El reto es conseguir que puedan pensar su cuerpo de otra manera y no como el principal responsable de su malestar.”

Historia de lo trans. Las raíces de la revolución hoy, Susan Stryker (traducció de Matilde Pérez y María Teresa Sánchez).

Presenta, a través d’una visió crítica i decolonial, els moments clau d’un moviment polític i cultural que ha qüestionat les bases del feminisme i els marcs conceptuals de les lluites LGTB. En aquest recorregut trobem biografies apassionants dels i les protagonistes de les lluites trans, inserits en la història de la teoria dels gèneres, i es mostra com han anat modelant el nostre relat global. Es narren les batalles que s’han lliurat des del cos; en el llenguatge, l’acadèmia, les lleis, la medicina i també als carrers, amb episodis com la revolta d’Stonewall o els disturbis de la cafeteria Compton’s.

Escrit per l’activista i teòrica nord-americana transsexual Susan Stryker, en aquest assaig no s’eludeixen tampoc les interseccions de raça, classe social, migracions o diversitat funcional.

Testo yonqui, Beatriz Preciado

No és molt fàcil explicar en què consisteix Testo Yonqui. Per començar, es podria que són dos llibres en un: un assaig sobre les actuals condicions polítiques per a la construcció del sexe, la sexualitat i el gènere, d’una banda; i, per l’altre, una acte-narració del protocol d’administració de testosterona al fet que es va sotmetre la seva autora mentre ho escrivia.

Beatriz Preciado no estaria d’acord amb aquesta divisió, perquè el que pretén és precisament que la seva reflexió teòrica sorgeixi de la seva pràctica corporal, que ambdues siguin inseparables.

Infantil

Las aventuras de Tulipán. S. Bear Bergman y Suzy Malik (Traducció de Lucas R. Platero)

Conte infantil que reflexiona sobre perquè demanam un desig quan bufam les espelmes al nostre aniversari. Gabriel, el protagonista, als nou anys demana un desig que la fada dels desitjos no havia escoltat mai: ser una nina.

 

 

 

El meu fill princesa. Cheryl Kilodavis y Suzanne DeSimone  (Traducció d’Anna Jolis Olivé)

És un conte il·lustrat basat en fets reals, que parla de l’acceptació. L’autora  vaescriure el llibre amb ànim d’oferir als nens i als adults una eina per parlar de l’amistat incondicional. El llibre neix del rebuig de l’autora a que es fiquessin amb el seu fill, o que el rebutgessin, pel fet d’anar a escola amb un vestit de nena, per això parlà amb la seva mestra de preescolar. Va compartir les pors amb altres persones, i es va posar en pràctica un projecte per donar-li suport a ell i també a altres infants que tenien una manera diferent d’expressar-se.

Ateses les conseqüencies inimaginables que es deriven de l’assetjament escolar, el fet de parlar sobre l’acceptació pot ajudar a encarar aspectes bàsics com ara la compassió.

Selecció fílmica

Ma vie en rose, Alain Berliner (1997)

Aquest film francès relata les dificultats per les quals passa una família que no accepta la seva filla i els terribles problemes que aquesta pateix per intentar encaixar en un món que no és el seu.

 

 

Laurence Anyways, Xavier Dolan (2012)

Narra la història d’un professor de literatura amb una relació estable que ha viscut amagant la seva identitat tota la seva vida i es proposa fer el trànsit.

 

 

 

Girl, Lucas Dhont (2018)

Basada en fets reals, tracta de la història de Nora, una jove nascuda en un cos masculí que té el somni d’esdevenir ballarina. El Cine Ciutat la té en cartellera en aquests moments, aprofitau.

 

 

 

 

Una mujer fantástica, Sebastián Lelio (2017)

Després de la mort de la seva parella, Marina, una dona transsexual, ha de lluitar de les sospites que desperta en la família d’ell i en la policia per netejar el seu nom i exigir el seu dret de dol.

 

 

Beautiful boxer, Ekachai Uekrongtham (2003)

Relata la vida de Parinya Charoenphol, una lluitadora de Muay Thai tailandesa i transsexual, la qual reivindica la seva transsexualitat en els combats.

 

 

 

Sèries

Transparent, Jill Soloway, Amazon Studios (2014)

Des de la comèdia, la sèrie mostra el trànsit d’un home madur que decideix viure com sempre s’ha sentit, les dificultats amb què es troba i les seves relacions familiars.

 

Selecció de programes i documentals

L’endemà (TV3) – Transsexuals (2011)

El programa fa un seguiment del trànsit de la Nicole, que al dia que compleix els 18 anys inicia el tractament per viure tal com és. Acompanya la història principal, el relat d’una sèrie de persones trans que expliquen llurs experiències.La gent normal (TV3) – Ser transexual, com es viu? (2016)

El programa se centra en el relat d’experiències narrades en primera persona, en aquest cas, de persones transsexuals.

30 minuts (TV3) – Trànsit, menors transsexuals (2016)

El documental presenta els casos de cinc menors transsexuals d’entre 6 i 17 anys i d’una al·lota de 23. Els diferents testimonis relaten en primera persona les situacions dramàtiques que han hagut de viure. Aquesta peça no va estar absenta de crítica, doncs Joves Trans de Barcelona realitzà un comunicat posant en dubte el material per el seu binarisme, una discussió sobre la dualitat del gènere i la normativitat trans.  

Las travestis también lloran Sebastiano d’Ayala Valva (2017)

Audiovisual que retrata la dura de realitat de dues persones transsexuals equatorianes que han emigrat a París per tenir una oportunitat.

Salir – Time Out México (2016)

El document reflexiona sobre el dia a dia de els persones trans a Ciudad de México per mitjà de quatre testimonis.

Eso no se pregunta (Telemadrid) – Transexuales (2018)

El programa dóna visibilitat a diferents persones que pertanyen a col·lectius amb risc d’exclusió o arraconats socialment per respondre sense embuts preguntes anònimes a fi de combatre prejudicis i estereotips.

Bixa travesty Kiko Goifman, Claudia Priscilla (2018)

Segueix la trajectòria de la cantant i artista transgènere brasilera Linn da Quebrada, provinent de les faveles i que s’ha fet un lloc en el món de les performances.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hem fet una selecció bastant àmplia recolzant-nos en les nostres llibreres de confiança i companys companyes trans, us animam a comentar l’entrada amb més suggerències. Podríem haver fet una entrada encara molt més extensa i diversa que la que us hem presentat.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here