Qui ha dit que foravila no pot ser tropical? Enguany al vermar també hi haurà mojitos, caipirinyes i camises hawaianes i, sobretot, molta música, fanzines, dibuixos… i és que la segona edició del Tropicana Dreams ja és aquí i es farà a Binissalem. Però, anem per parts, per entendre bé què és un festival d’autoedició gràfica i sonora i quines activitats es duran a terme.

El Tropicana Dreams, impulsat pel col·lectiu Children of Corita, suposa una nova manera de fer i d’entendre l’art al marge del circuit artístic tradicional, allunyat de creacions que se situen al marge dels interessos capitalistes i que apunten a la transformació individual i social. Així, pretén incorporar-se al circuit d’autoedició que fuig de la mercantilització de l’art, de la vida, en definitiva, que ens mercantilitza. L’elecció d’aquest nou lloc -Binissalem- tampoc ha estat casual: el fet de descentralitzar l’art fora Palma suposa una crítica al model actual i una aposta per la Part Forana com a lloc de trobada per a compartir experiències. En aquest sentit, la interacció és un dels punts claus d’aquesta edició i, per això, s’ha apostat per fer una acampada al mateix lloc del festival. Les activitats del Tropicana comencen aquesta setmana amb els famosos tallers de ZuloAzul a Ambiciones Producciones, basats en l’autogestió gràfica en la seva màxima potència gràcies al seu taller amb rodes.

El gruix del festival començarà el divendres a les 16 h on més d’una cinquantena d’artistes exposaran les seves creacions a la Fireta. En aquest sentit, també serà el sus de les activitats, com l’exposició La Roda & Jan Barceló o la xerrada “Com és l’experiència d’organitzar un festival”, on es podran compartir impressions i es podran conèixer els diferents participants que integren el festival. La crítica al turisme i al capitalisme més salvatge també tindrá un espai destacat a Binissalem, amb l’esperada presentació del projecte “Heaven is a town much like Shagaluf” de Carles GOD i la projecció del seu documental. Aquest mateix dia, el Tropicana comptarà amb un programa en directe de Fuera de Órbita, que retransmitiran el Tropicana Dreams i els diferents esdeveniments al llarg del festival. Paral·lelament, es duran a terme concert que animaran l’horabaixa a ritme de rock i punk amb les cançons de Lazy Mule, Trau, Shis Unusual i Haus Frauen. Per altra banda, el dissabte les activitats començaran al matí, amb la realització d’un fanzine col·laboratiu amb Gustavo Berocan i David van der Hofstadt, així com un taller de dibuix electrònic “DRAWDIO” a càrrec de Diego Alvarez “Basajaun”.

De la mateixa manera, es presentaran els darrers còmics de Don Rogelio -editat per Autsaider– i Carlos Hebles -La Higuera-, com també es durà a terme una taula rodona d’editorials independents: Ediciones Calamidad (València), Ediciones Valientes (València), La Higuera (Madrid), Autsaider Còmics (Sineu) i Edicions del Despropòsit (Son Sardina). Tot el matí estarà amenitzat amb els festosos Combo Bulla i les seves cúmbies per no aturar de ballar. L’horabaixa també serà ben potent amo tots els concerts (MC Broko, Sandré, Come Animal i Aullido Atómico) que s’allargaran fins al vespre.

Aquesta setmana la nostra illa es transformarà i Binissalem serà més caribeny que mai gràcies a un col·lectiu de persones que s’esforcen cada any per transformar i fer créixer el teixit artístic mallorquí. El festival Tropicana Dreams demostra que es poden organitzar esdeveniments des d’abaix, horitzontalment i amb molta alegria i bon humor. Gràcies tropicaners!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here