Aquest cap de setmana l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (‘ABTS’), ‘Ciutat per a Qui l’Habita’ i ‘Morar em Lisboa’, l’amfitrió, es trobaren a la ciutat portuguesa en la jornada “Cidades, habitação, turisme. Impactos e resistências nas cidades do sul de Europa: Barcelona, Palma, Lisboa”.

La realitat d’aquestes ciutats és similar, com passa a Madrid, Eivissa, València o Venècia. Totes tenen les seves peculiaritats amb uns conflictes compartits. En el cas de Lisboa, explica la ‘ABTS’ en una crònica, que “a nivell de turistització la situació pot no ser tan extrema com a Barcelona, però es tracta d’un procés força similar, que té lloc des de fa uns pocs anys i amb una velocitat vertiginosa”; consideren que “la massificació, la proliferació de projectes hotelers i pisos turístics amb els conseqüents efectes en termes d’habitatge i d’expulsió de veïnat, creuers, desaparició de comerç de proximitat, etc.” hi són presents.

es realitzà una manifestació, amb el lema pelo direito á habitação (“A Câmara tem casas, tem solução!”: “L’Ajuntament té cases, té solucions!”)

Una de les peculiaritats que trobam a la ciutat lusitana és relativa al parc d’habitatges; “molt envellit i deteriorat” esmenten els companys catalans. Aquest fet, condicionat a una capacitat adquisitiva minvada per les polítiques d’austeritat i una capacitat adquisitiva mitjana força reduïda històricament, fa que “el panorama habitacional sigui desolador” conclouen. D’aquesta manera, veim el que nosaltres visquérem, pareix que no ho recordem; una bombolla de la construcció amb grues i cases buides arreu. I això amb la contradicció de que moltes de les cases buides són propietat municipal, aquesta és una de les grans reivindicacions que realitzen.

La trobada començà el divendres a Largo Da Achada, barri de la Mouraria de Lisboa. El temps no acompanyà, el fort vent deslluí l’encontre al que s’hi aproparen un centenar de persones, en un cicle de xerrades+debat que durà al voltant de dues hores.

A l’inici foren les afectades les que parlaren, la majoria dones. Posterioment, ‘Ciutat per qui l’habita’ i l’ABTS compartiren com s’organitzen, les problemàtiques que tenen i com s’encaren en cada cas. Es facilitaren recursos per a aprendre conjuntament. Una companya de ‘Morar em Lisboa’, que és un col·lectiu jove format per diferents entitats, va concloure l’acte. La xerrada va tenir un ambient d’interès amb moltes intervencions i preguntes del públic.

“A lei do arrendamiento urbano tem que mudar ja para segurança de todos nós” // Manel V. Domènech

Seguidament es realitzà una manifestació, amb el lema pelo direito á habitação (“A Câmara tem casas, tem solução!”: “L’Ajuntament té cases, té solucions!”), fins a un punt singular de la ciutat; el número 25 de la rua dos Lagares. On dotze famílies de tot un edifici lluiten per fer front a un desnonament des de fa un any. Al carrer, davant de l’edifici mateix, es va fer un sopar popular a base de bifanas, vi, sopa verda, pa i d’altres.

Quan pareixia que tot havia acabat, totes les persones que estaven a l’edifici en perill de desnonament es dirigiren a un edifici okupat a un barri proper. Explica l’ABTS que “a Portugal l’okupació és una pràctica força inhabitual, que les últimes experiències són ja de fa anys i que majoritàriament no han durat gaire temps. De manera que la sensació col·lectiva era d’èxit i d’excitació”.

S’estan posant esforços en la creació de llaços amb col·lectius afins d’altres ciutats que treballen conflictes similars als que patim. A aquesta trobada la precedeixen les realitzades a Palma i Barcelona fa prop d’un any. La segueix aquesta setmana, dissabte i diumenge, un acte, amb manifestació marina inclosa, anomenat “Per la difesa dei territori, la giustizia ambientale e sociale, per la democrazia” a Venècia que organitza ‘No Grandi Navi’, on ‘Ciutat per qui l’Habita’ també hi serà present. L’organització veneciana, coneguda especialment per la lluita contra els mega-creuers, realitzà una acció fa pocs dies que us recomanam visualitzar.

Des d’aquests moviments s’està treballant per engegar un manifest a nivell europeu, donat que les problemàtiques són comunes a moltes ciutats. Aquest procés està en fase d’inici, en fase de contactes, però s’hi estan posant les bases per fer pública una iniciativa en aquest sentit properament. S’està duent a la pràctica l’expressió “pensa globalment, actua localment”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here