El TSJN condemna als membres de ‘La Manada’ a 9 anys de presó per abús sexual i els absol d’agressió sexual

L’Audiència de Navarra ha condemnat a cada un dels membres de “La Manada”, acusats de violar a una jove de 18 anys en un portal durant els Santfermins del 2016, a nou anys de presó per un delicte d’abusos sexuals, i no d’agressió sexual tal com demanava l’acusació. La decisió s’ha donat a conèixer avui en una lectura pública en el Palau de la Justícia de Pamplona. El veredicte imposa, a més, una pena de cinc anys de llibertat vigilada quan surtin de la presó, una ordre d’allunyament de la jove agredida i una indemnització de 50.000 euros per a la víctima.

Per tant, el veredicte absol els integrants de “La Manada”, José Ángel Prengui, Ángel Poza, Jesús Escudero, Antonio Guerrero i Alfonso Jesús Cabezuelo, del delicte d’agressió sexual, és a dir, violació, el qual implicaria que hi ha hagut intimidació o violència.  La sentència els absol també del delicte de robatori i d’un delicte contra la intimitat, i en canvi condemna un dels cinc acusats d’un delicte de furt del mòbil de la víctima, pel qual haurà de pagar una multa de 15 euros al dia durant dos mesos. 

D’altra banda, un dels tres magistrats que Secció Segona de l’Audiència navarresa ha emès un vot particular a la sentència a ‘La Manada’ en el qual ha demanat l’absolució de tots els delictes, excepte de robar el mòbil de la jove. Per la seva part, l’advocat de tres dels acusats, Agustín Martínez, advertia abans del veredicte que recorrerà qualsevol sentència que no sigui absolutòria. Davant la resposta popular i la indignació que ha provocat aquest veredicte, Martínez ha respost que, “en democràcia, tothom ha de respectar als tribunals i les sentències i recórrer en cas de no estar-hi d’acord”, i que “no és necessari ni pressionar al tribunal ni a les parts, i menys insultar als qui exercim el nostre treball”.

el veredicte absol josé Ángel Prengui, Ángel Poza, Jesús Escudero, Antonio Guerrero i Alfonso Jesús Cabezuelo del delicte de violació

Les condemnes han estat molt lluny del que demanava la Fiscalia, que reclamava una pena de 22 anys i deu mesos de presó per a cada un. L’acusació particular en demanava 24 i nou mesos, i les acusacions populars de l’Ajuntament d’Iruñea i el govern navarrès demanaven 25 anys i nou mesos de presó. El veredicte ha causat grans protestes i ha decebut els col·lectius feministes que esperaven la sentència a la plaça del Palau de Justícia de Pamplona. Arran de fer pública la sentència s’ha creat una gran indignació popular sota el lema “No és abús, és violació” i s’han organitzat diverses concentracions a tot el territori de l’Estat.

Article publicat originalment a Arainfo, traduït per Maria Francisca Marimon.


A Mallorca s’han organitzat diverses convocatòries per avui, dijous 26 d’abril. A Artà, a les 20 h a la plaça de l’ajuntament; a Manacor, a les 20 h a Sa Bassa, a Pollença a la plaça de l’ajuntament, a la Colònia de Sant Pere i a Palma també a les 20 h a Cort. Queda oberta la possibilitat que altres municipis convoquin concentracions davant els seus respectius ajuntaments seguint la crida estatal, actualitzarem les Concentracions de protesta a Mallorca contra la sentència de “la manada”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here