Ens hem trobat amb el Jordi Maíz que ens reb a casa seva per parlar d’una nova publicació que veurà la llum d’aquí a molt poc! Començam ubicant de què parlam i es tracta de “El somni de les lletres lliures” que elaboren des del grup de ‘Els Oblidats’ per publicar-la a l’Editorial Calúmnia. L’editorial Calúmnia és una editorial autogestionada pels seus socis -que són al voltant de 60- i sempre han tingut com objectiu donar llum a les obres de caràcter anarquista. El grup motor de l’editorial són, majoritàriament, autors que han publicat a la mateixa, historiadors en gran part, com en Jordi. Durant les seves investigacions s’han anat trobant amb materials diversos i entre ells amb publicacions periòdiques anarquistes. Sabien, doncs, que d’una manera o un altre, havien de treballar en aquest catàleg que aviat podreu consultar i adquirir.

Us parlarem avui, doncs, del catàleg de publicacions anarquistes de les Illes Balears que abasta 150 anys; des del 1869 fins al 2019 que com hem dit abans, han vingut a titular “El somni de les lletres lliures”. Com a bibliotecària, estudiosa i simpatitzant de l’anarquisme i el pensament llibertari, em sento emocionada per la feina que esbrino com a mínim intrincada.

“Durant les seves investigacions s’han anat trobant amb materials diversos i entre ells amb publicacions periòdiques anarquistes.”

Començam a parlar de com enfronten aquesta tasca. En Jordi ens explica que tot i ser dels primers objectius que barallen al grup de ‘Els Oblidats’ i l’Editorial, s’ha anat endarrerint la seva elaboració per causes personals de l’equip de treball. Així les coses, després de la publicació del “Els Invisibles: Diccionari de militants, organitzacions, sindicats llibertaris de Balears i Pitiüses. Volum I : Mallorca (1869-1952)” durant l’elaboració del qual s’han anat topant amb publicacions periòdiques que ni tan sols sabien que existien, ténen clar que faran el catàleg i el publicaran per facilitar d’aquesta manera la feina d’altres investigadors. Va passant el temps i a cada passa surten més publicacions per lo qual, el catàleg també es va enriquint amb nous continguts. Així que aquest endarreriment es converteix, al cap i a la fi, en el temps necessari per completar l’obra. Arribaran a les cent capçaleres que quedaran recollides en aquesta publicació. Trobarem des d’una referència amb el títol de la publicació perquè no s’ha trobat cap exemplar, fins a la descripció completa i acurada d’aquelles publicacions que arribaven a tenir una tirada de 1000 ó 2000 exemplars per número publicat. Des del ‘Cultura Obrera’ o ‘El Porvenir del Obrero’ -publicació de Menorca i que es llegia fins i tot a Nova York-  fins a les més actuals com són ‘La Tormenta’, ‘Nosaltres’…

“Amb l’elaboració d’aquesta obra catalogràfica ens arriba una imatge d’unes Illes que no es troben pas aïllades”, ens comenta en Jordi Maíz.

Per portar a la realitat la publicació del recull, posen fil a l’agulla al 2018 i fan també una crida a totes aquelles persones que vulguin i puguin col·laborar aportant noves ressenyes de premsa anarquista de les Illes Balears. Al recull poden entrar fanzines punks, butlletins antimilitaristes… Cataloguen i elaboren les fitxes de les capçaleres de publicacions periòdiques anarquistes d’aquest període (1869-2019) que ens mostren la realitat d’una part de la societat amb inquietuds ideològiques i amb ganes de difondre el pensament llibertari a les Illes Balears -i també a fora-.

“Per aquelles persones que vulguin conèixer o analitzar l’anarquisme a les Illes Balears, és una eina imprescindible”

Quan tinguem aquest catàleg a les mans, quin tipus d’informació trobarem? Idò tindrem la referència de publicacions pràcticament a l’oblit i que per primera vegada estaran accessibles gràcies a aquest recull. El catàleg estarà format per fitxes que contindran la informació següent: una imatge de la capçalera, la descripció per camps on es reflecteix el títol de l’obra, quines són les persones o organitzacions que es troben al darrera de la seva publicació, l’àmbit geogràfic de difusió de la publicació, les possibles dates de publicació, un resum dels continguts i el més important, a on es poden localitzar i consultar aquestes obres.

Per aquelles persones que vulguin conèixer o analitzar l’anarquisme a les Illes Balears, és una eina imprescindible que l’Editorial Calúmnia ofereix al seu públic. Un gran avantatge que els historiadors i escriptors vinculats a Calúmnia Editors no han tingut i que és producte de la seva convicció, feina i investigació.

Des de Calúmnia Editors volen fer d’aquesta manera un merescut homenatge a les desconegudes que van voler difondre l’anarquisme a les Illes amb publicacions diverses i compromeses. Hem de tenir en compte, a més a més, que es compleixen 150 anys de publicacions anarquistes a les Illes Balears. Es té constància que la primera va ser ‘El Obrero’ que es va publicar a Palma al 1869. En Jordi Maiz ens dóna la primícia que faran un acte per tal de commemorar aquest 150 aniversari de la premsa i de la constatació de l’entrada de l’anarquisme a les Illes. Estarem ben atentes i disposades.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here