La vacuna de l’odi

Durant gran part del segle XX, i empesa per un càndid bonrollisme, l’antropologia va realitzar nombrosos estudis sobre les més diverses comunitats indígenes d’arreu del món. Uns estudis que, mira per on, sovint acabaven girant-se en contra de les mateixes comunitats analitzades quan la multinacional de torn utilitzava els treballs realitzats per a sotmetre-les. Vaja, una gran lliçó de les multinacionals: cal conèixer els nostres enemics.

Aquesta reflexió em ve al cap per mor de l’article periodístic de Jaume Ribas titulat La nova dreta balear. Aquest escrit mostra un considerable creixement de l’extrema dreta a Mallorca: d’un únic grup (Círculo Balear) passam a un panorama de cinc (Actúa Baleares, Societat Civil Balear, Sociedad Cívica Balear, Fundació Jaume III i Mos Movem). La situació no pot no ser catalogada com a inquietant.

si bé és cert que l’odi cap a la llengua i cultura catalanes n’és la benzina, cal no oblidar que el que pretenen és arrasar les nostres llibertats

Tanmateix, compte, aquesta nova i greu situació no ens ha de despistar del nostre principal objectiu: foragitar el Partit Popular i Ciutadans de totes les institucions illenques, de cada racó de carrer i, fins i tot, dels nostres propis cervells. Així mateix, encara se’ns gira més feina amb l’aparició d’aquests nous grupuscles abans esmentats. I és que que el feixisme creix si no se’l combat és una lliçó històrica que faríem bé de no oblidar mai.

Potser calgui recordar també que si bé és cert que l’odi cap a la llengua i cultura catalanes n’és la benzina, cal no oblidar que el que pretenen és arrasar les nostres llibertats. Totes. No se’ns perdona que siguem catalanoparlants, gais o lesbianes, activistes de diverses causes, tenguem una altra religió o cap, o simplement acabem d’arribar en aquesta terra. Ni accepten les llibertats bàsiques ni ens accepten a nosaltres.

que el feixisme creix si no se’l combat és una lliçó històrica que faríem bé de no oblidar mai

Però és que, a més a més, actuen de manera violenta. En poques setmanes han agredit a dos companys per gais i catalanoparlants, s’ha detingut un perillós nazi que actuava impunement des de feia anys a Palma i han cremat teles a la porta d’entrada d’un activista dels moviments socials, entre altres atacs. Unes agressions que, diguem-ho clar, són esperonades (quan no realitzades directament) pels mateixos col·lectius que apareixen a l’article de Jaume Ribas. Aquests són els que atien l’odi que s’acaba manifestant violentament contra nosaltres. I això caldrà dir-ho les vegades que faci falta.

Sense perdre de perspectiva que el nostre objectiu és extirpar el PP, cal vacunar-nos contra aquesta onada d’odi: no deixar-los fer, cohesionar els nostres barris i superar l’espanyolisme recalcitrant construint un relat de llibertat i justícia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here