Mural de Gracia de Juan per al 8 de març al barri de Santa Pagesa.

“Només la cultura ens donarà la llibertat”, diuen que deia Emili Darder. O almenys això record escrit en aquell quadre penjat en el bar del rotllo que era Es Pinzell. En tot cas, jo no m’atreviria a dir tant, la veritat… Però sí que sol tenir quelcom de profundament alliberador, la cultura. O, com a mínim, una part d’aquesta.

La nostra cultura, la que té com a principal motivació el gaudi i no el negoci

L’assignatura de teatre a l’ESO, els slam poetry al bar de torn, concerts per la llibertat d’expressió, la glosada al bar Mallorquí per Sant Antoni, l’art urbà reivindicatiu, una bona classe de sociolingüística, la música al carrer, els clubs de lectura sobre noves masculinitats, les classes de ball de bot al local de l’Associació de Veïnats, la celebració de l’any xinès a Pere Garau… Sense cap dubte, aquesta sí és la nostra cultura, sigui en català o en castellà; aquesta sí és la nostra, la que produeix la gent, la popular, la crítica, la que té com a principal motivació el gaudi i no el negoci.

És la nostra cultura perquè aquesta sí allibera, com deia Darder. Ens allibera individualment i col·lectivament. Vaja, educació, formació, cultura: eines imprescindibles per tal d’interpretar i transformar el món on vivim. Tot plegat, un pilar fonamental per al canvi social que albiram.

Tanmateix, el carrer ni espera ni desespera. I diverses iniciatives omplen de goig a la gent de ciutat

I clar, parlant d’això, desencoratja el poc que ha succeït en l’àmbit cultural en els darrers ja quasi quatre anys a Mallorca per part de les institucions. Sí, agraïm que no se’ns persegueixi per la nostra llengua i cultura, com sí feu el govern anterior… però vaja, semblaria estúpid conformar-se amb això. En l’espai de la cultura, el canvi anunciat, sens dubte no s’ha produït. Hom hagués pogut esperar molta més empenta…

Tanmateix, el carrer ni espera ni desespera. I diverses iniciatives omplen de goig a la gent de ciutat. Si fa dos anys fou Casa Planas i la seva tasca cultural i de suport als creadors i creadores, ara és Sa Presó de Palma qui allibera espais per a la cultura i les artistes. Meravellós. Sort que ens tenim a nosaltres mateixes

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here