A totes les illes hi ha hagut mobilitzacions pel Dia de la Dona Treballadora, la vaga convocada i l’experiència de l’any passat ha aglutinat, encara més, als col·lectius feministes de les illes. Al juliol es creà el Moviment Feminista de Mallorca que aglutina individualitats i col·lectius d’arreu de Mallorca, vam poder veure mobilitzacions molt més enllà de Palma, com piquets a Manacor o una manifestació a Esporles. A Eivissa es creà la Comissió 8M Eivissa on treballaren conjuntament sis col·lectius diferents, a les Pitiüses va ser l’únic lloc de l’illa on homes van participar activament de la vaga fent el dinar a les vaguistes. A Formentera, fins a 300 persones sortiren al carrer. I a Menorca es realitzaren unes jornades al matí amb moltes veus on vam poder descobrir el naixement d’un nou col·lectiu feminista, Aritges Menorca.

Mallorca

Un any més, el 8M va ser una crida contundent i exitosa a favor del feminisme. 20000 persones, segons la policia local, i 40000, segons el Moviment Feminista de Mallorca,  varen recórrer Ciutat l’horabaixa i més de 3000 estudiants el matí deixaven clar que és un moviment que puja molt fort entre les més joves. Hi haurà qui recordarà les mobilitzacions del 8M de no fa tants d’anys que aconseguien aplegar no més de 1000 persones, mentre ara s’ha convertit en el dia de major reivindicació en el calendari de lluites anuals.

Enguany, la convocatòria es trobava amb el repte de mantenir el nivell altíssim que es va assolir l’any passat, amb vaga de dones inclosa. Va quedar clar, emperò, que el moviment no mostra feblesa, ans al contrari, es potencia i diversifica. Hem de celebrar la formació del Moviment Feminista de Mallorca (MFM), que aglutina individualitats i col·lectius feministes per aconseguir una major coordinació d’accions i que ha estat qui ha convocat la manifestació de les 19 h de Palma.

El dia va començar amb la vaga a les 00.00 h i amb l’anunci que un grup d’estudiants havien ocupat la facultat de Ramon Llull a la UIB. Va ser una notícia que va agafar per sorpresa els moviments socials i que va ser rebuda amb entusiasme. Recordava les ocupacions per Bolonya i de l’Assemblea UIB, però amb la novetat que ha estat el primer pic que la UIB ha estat ocupat únicament per dones.

Durant el matí es va poder veure la diversitat de col·lectius feministes que hi ha a l’illa. Piquets a Manacor a càrrec de l’Assemblea Antipatriarcal local, la Mala Pècora organitzà actuacions i tallers a Pollença, les Esporlerines, feministes i rebels realitzà piquets i una manifestació al poble amb una casserolada prèvia. L’Esperit Feminista de Capdepera convocà concentració i llegí el manifest del Moviment Feminista de Mallorca. En tots aquests pobles, i en molts altres, s’organitzaren cotxades o busos per assistir a la manifestació de l’horabaixa a Ciutat.

La primera cita gran era la manifestació estudiantil de les 12 h, que també s’ha convertit en un dels bastions del dia. Més de 3000 joves varen cridar des de la plaça del Tub fins a Delegació de Govern. Segons dades oficials, la majoria d’estudiants (58,8%) varen secundar la vaga a Mallorca. El que no arriba a quallar, en canvi, és el seguiment de la vaga laboral. Els comerços varen viure un dia quasi normal i entre les docents, un col·lectiu capaç de mantenir una vaga indefinida de dos mesos, només hi va haver un seguiment del 12,4%.

Com la vaga també era de consum, tant a Palma com a Esporles varen fer un dinar de sororitat amb carmanyoles i així agafar forces pel que esperava l’horabaixa.

Unes 300 vaguistes es congregaren al Parc de la Mar, a banda i banda del llac, per dinar de carmanyola conjuntament. | Aguait

A les 19 h es donava el moment culminant del dia. La manifestació de Palma convocava tot Mallorca a protestar contra un sistema injust que es manté avui en dia. Es varen fer cotxades des dels pobles, el tren des de Manacor anava ple de dones cantant el Bella Ciao, des de Pollença i Campanet partien busos contractats a posta per a l’ocasió. La cosa prometia i no va defraudar: milers de persones varen omplir les Avingudes. Tal era la magnitud de la manifestació, que quan la capçalera era davant els jutjats de Via Alemanya, la plaça d’Espanya encara era plena de gent que no havia començat a avançar. Per l’any que ve és clar que es necessitaran els dos sentits de les Avingudes per donar cabuda a tanta gent.

L’acte final es va fer a la Feixina, però la gran quantitat de gent i un problema de fluïdesa en travessar la Riera, va fer que no tothom hi pogués arribar d’hora. Tanmateix, va ser tot un èxit. Els col·lectius anaven passant pel cadafal llegint els seus manifests. És de destacar la participació de la Plataforma de Mujeres Inmigrantes Unidas per evitar caure en el feminisme blanc i que va tenir una gran rebuda per les manifestants. L’acte es convertia en una festa, perquè el feminisme lluita i combat, però també celebra i se sent alegre. El moment en què les dones del Cor Minuet ocuparen l’escenari per cantar “Som tantíssimes” de Marga Rotger i Joana Abrines junt amb les manifestants, va ser el moment més emotiu del dia. La festa s’anava animant i l’acte va acabar amb una versió feminista de Bella Ciao.


Dies com aquest donen més força i ànims a un moviment que actualment s’ha convertit en el més important, tant a Mallorca com globalment.

Menorca

Al voltant de 4000 persones van participar de la manifestació convocada pel Col·lectiu Feminista Aritges, la batucada Mendó Fem Renou, el col·lectiu transfeminista Ses Foneres, Hermagas de la Luna, Sin Miedo Mujer i els sindicats UGT i CCOO al centre de Maó, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, sota el lema “Juntes som més”.

La mobilització s’emmarcava dins una jornada plena d’actes, impulsada des dels diferents col·lectius de dones de Menorca: actuacions, xerrades i d’altres activitats en clau de gènere que pretenien cohesionar i conscienciar a la societat menorquina envers una lluita tan necessària com és la lluita feminista. La vaga al matí Menorca va estar marcada per una jornada amb moltes xerrades i presentacions realitzada al Pati del Mercat del Claustre de Maó, on la diversitat va ser el marc. Es presentà el col·lectiu Aritges amb un debat sobre el feminisme a l’illa, Benamics participà amb una xerrada sobre el dret a la diversitat, llavors fou el torn de les diferents capacitats amb la participació de l’Associació de persones Sordes. Posteriorment la veu de les migrades s’escoltà a través de Yulis M Vargas i Vicky Suarez. Les poetes seguiren i l’acte acabà amb la lectura d’un manifest de mares, acompanyat d’un alletament reivindicatiu.

Alletament i lectura de manifest per un conjunt de mares | Aritges Menorca

La vaga estava convocada des del moviment feminista nacional, sota els quatre eixos que van regir l’aturada del 8M 2018: vaga laboral, de consum, estudiantil i de cures. Tal com assenyala el manifest, “cada 8M celebrem l’aliança entre dones per a defensar els
nostres drets conquerits. No obstant això, sabem que encara queda molt per fer i nosaltres seguim lluitant. La sororitat és la nostra arma; és l’acció multitudinària la que ens permet seguir avançant. La data del 8M és nostra, és internacional i és reivindicativa”. Diverses organitzacions i col·lectius menorquins s’hi van adherir per tal de donar suport a la lluita. Va ser un èxit la diversitat i heterogeneïtat de les manifestants, participants i assistents als diferents esdeveniments de la jornada sota consignes feministes com “Visca, visca, visca la lluita feminista!”.

La mobilització va començar a Plaça Constitució amb la llegida del manifest, on també es van fer sentir els tambors de lluita de la Batucada Feminista Mendó Fem Renou, aixecant i animant les veus de les participants amb força i ritme. La manifestació va transcórrer de manera pacífica i reivindicativa pels carrers cèntrics de la ciutat i va finalitzar a Plaça Constitució, on van tenir lloc diverses actuacions com ara un glosat a càrrec de glosadores de l’illa, poesia a ritme de hip-hop de l’artista “Mamafiera”, art escènic amb Wombat i la participació d’artistes com Laia i Anabel Villalonga. Amb tot això, es fa evident que cada vegada més, som moltes les dones rebels que es sumem i s’uneixen a la lluita feminista, per tal de reivindicar i defensar drets i llibertats. La jornada participativa que es va viure el passat 8M recorda la importància de la lluita feminista, que les Aritges consideren que “la qual no només s’ha de reduir a un dia a l’any, sinó que ha de ser el dia a dia i en tots els àmbits, per tal de defensar la igualtat i els drets humans”.

Eivissa

Els col·lectius feministes Associació de Dones Progressistes d’Eivissa, la Col·lectiva transfeminista Figa de Pic, Kellys d’Eivissa i Formentera, i Emprendada Feminista sumaren esforços per constituir la Comissió 8M Eivissa, des d’on han organitzat la mobilització.

Les accions a Eivissa començaren amb un piquet informatiu a les 10 h, format per 50 dones que es dividiren en sis grups per recórrer la ciutat distribuint informació sobre la jornada de vaga i animant que la gent participàs de la manifestació de l’horabaixa.

La jornada era de vaga de consum i de cures, el dinar a Eivissa es realitzà al parc de la Pau. Una vegada acabats els piquets, les vaguistes, més de 200, es trobaren al parc per dinar conjuntament amb un dinar realitzat per un grup d’homes. Després de dinar varen començar les activitats que diverses dones de manera independent han anat gestionant durant els dies de “revolta”. Moltes persones es varen sumar a l’espai de construcció de cartells i pancartes, mentre que unes altres varen acudir a la resta de tallers. Mentrestant, les dones continuaven incorporant-se a poc a poc a les activitats del parc, que varen concloure amb una performance sobre les quinze dones assassinades el 2019, víctimes de la violència masclista. Així, a les sis de la tarda l’espai ja era ple de gent que esperava que arrenqués la manifestació.

A les 18 h va ser convocada la manifestació, a la que assistiren 5000 persones segons l’Ara Balears. «Sabem que per a resistir cal continuar avançant i ens sabem forts. Tenim una proposta positiva perquè totes i tots, des de la nostra diversitat, tinguem una vida digna», va assenyalar el manifest, que també va denunciar «als qui fan la seva política des de la mentida i el menyspreu a les dones, des de la por, l’odi, la victimització i el ressentiment». El text va recordar la jornada històrica que es va viure el 8 de març de l’any passat: «Vam demostrar que si nosaltres parem, es per al món».

Capçalera de la manifestació a Eivissa | Aguait

Les feministes van assenyalar que s’han anat «obrint espais i aconseguint alguns canvis», però van reconèixer que «no tots ni per a totes». «Les nostres vides segueixen marcades per les desigualtats, per les violències masclistes, per la precarietat, per processos d’exclusió derivats de les nostres ocupacions, l’expulsió dels nostres habitatges, el racisme, per la no corresponsabilitat ni dels homes ni de l’Estat en els treballs de cures».

El text es va manifestar «en contra de les violències masclistes» i a favor del «dret a decidir sobre el nostre cos i la nostra vida» i es va sumar a la batalla de les dones «que defensen les seves terres fins i tot arriscant la seva vida». També es va declarar «contra la llei d’estrangeria i els murs» així com «contra els estats autoritaris i repressors que imposen lleis mordassa i criminalitzen la protesta i la resistència feminista».

De la mateixa manera, es va criticar amb duresa que, per primera vegada en la història, l’Oficina de la Dona d’Eivissa acumulés llista d’espera. «44 dones víctimes de maltractaments a l’espera d’una cita amb l’àrea de psicologia de l’Oficina, per falta de personal», van cridar des de l’escenari, una frase que va despertar furibunds esbroncs, els mateixos que van sorgir de la multitud quan una altra de les portaveus va esmentar la bretxa salarial.


Aguait és un projecte periodístic autogestionat i necessita el teu suport econòmic per poder seguir explicant Mallorca des d’una altra mirada.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here