Avui és el Dia Internacional del Turisme, ens despertàvem amb una acció als carrers de Ciutat on s’han canviat noms de plaçes i carrers del centre històric per altres toponimies més relacionades amb les situacions o locals amb què conviuen les veïnades de la zona.
A aquesta acció simbòlica se n’hi ha sumat una altra, avui horabaixa membres del CDR Mallorca han pujat a un bus turístic de Ciutat desplegant-hi en ell una pancarta amb el lema “ATUREM LA MASSIFICACIÓ TURÍSTICA. I SI ENTRE TOTES HO DECIDIM TOT? CONQUERIM SOBIRANIES!”. Amb el bus han passejat durant una hora de Ramble fins plaça Espanya onetjant la pancarta, xiulets i camisetes grogues, com la realitzada contra l’autopista Llucmajor-Campos.
Han triat el bus turístic llonguet com “aparador del parc temàtic en que s’ha convertit Palma”
Han triat el bus turístic llonguet com “aparador del parc temàtic en que s’ha convertit Palma”. El passat febrer, els CDR junt a més col·lectius participaren a “sa Rua” guanyant en el premi a la comparsa més reivindicativa. Engalanats de groc, reivindicaren la llibertat dels presos polítics i denunciaren l’actuació de la policia -ara tant d’actualitat- l’u d’octubre. El premi, en part, foren tiquets per el bus turístic que han aprofitat per a aquesta ocasió.
En un comunicat llegit durant l’acció, i al finalitzar, han posat esment en quatre problemàtiques principals.
- “El monocultiu econòmic, que desplaça la resta d’activitats econòmiques, entre d’altres el sector agrícola, en vies de desaparició a la nostra illa, amb la pèrdua consegüent de sobirania alimentària.
- La depredació dels recursos naturals, atesa la sobrepoblació durant la temporada turística, amb la reducció galopant del territori sense urbanitzar, la construcció continuada de carreteres i altres projectes d’infraestructures desenvolupistes, que fan del sector constructor un altre dels poders fàctics de l’economia illenca. A més a més, durant els darrers anys el fenomen de contaminació ambiental s’ha agreujat encara més, amb la proliferació de grans creuers que transiten pels ports de les illes.
- L’empitjorament de les condicions de la població treballadora, atesa la natura especialment precària de les condicions laborals al sector de la restauració i l’hostaleria: sobreexplotació horària, salaris baixos, estacionalització i manca d’ocupació estable durant la temporada baixa, etc. Les condicions laborals dels mateixos treballadors dels autobusos turístics en són un exemple.
- La gentrificació dels nostres barris i viles, la qual en els darrers anys ha arribat també a Palma. L‘especulació amb el lloguer, fet que s’ha agreujat amb l’emergència de plataformes digitals d’abast global que permeten llogar l’habitatge només durant la temporada turística a preus inassumibles per la població local. Malgrat la prohibició del lloguer turístic als habitatges plurifamiliars de Palma, l’existència de lloguer turístic il·legal, juntament amb la proliferació d’establiments dedicats al turisme, com ara els hotels boutiques, continuen provocant l’augment dels preus del lloguer i el tancament de petits comerços tradicionals arrelats al territori. Així, s’imposa un model que prioritza el seu valor de canvi per sobre del valor d’ús i vulnera el dret a l’habitatge.”
Aquesta performance estava programada en ple estiu, però la dilació en la entrega dels tiquets per part de l’empresa concessionària obligà a canviar la data. Així s’ha fet coincidir amb aquest dia internacional turístic per denunciar “la massificació turística a l’illa i la manca de sobiranies per decidir, entre d’altres, el model econòmic de l’illa”. D’aquesta manera, tambè ha coincidit amb l’estrena del documental “Tot Inclòs, danys i conseqüències del Turisme” al Cine Ciutat, estrena per a les que s’acabaren les entrades el mateix matí a les dues sessions programades.