Juntes ens protegim! Defensant a Dones Defensores de Drets

    Carregant mapa...

    Data/Hora
    Date(s) - 21/05/2018
    6:30 pm - 9:00 pm

    Localització
    Can Oleo

    Categories No Categories


    De l’11 al 21 de maig, la Iniciativa *Mesoamericana de Dones Defensores de Drets Humans (IM-Defensoras) estarà en diferents ciutats europees presentant el seu informe “Cossos, territoris i moviments en resistència en *Mesoamérica. Informe 2015-2016 d’agressions a defensores”.

    La gira, que ha estat organitzada per la Fundació Calala Fons de les Dones i Front Line Defenders amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, recalarà a Bilbao, Barcelona, Brussel·les, Madrid i Palma, on a més de fer presentacions públiques de l’informe, la comitiva de la IM-Defensoras es reunirà amb representants i instàncies de la Unió Europea i l’Estat Español.

    Acompanyaran a la IM-Defensoras destacades defensores de la regió els qui explicaran els seus casos i aprofundiran en el context dels seus respectius països. Elles són Sandra Peniche, defensora mexicana dels drets sexuals i reproductius, qui acaba de ser objecte d’una sèrie d’atacs a Yucatán; i Sonia Sánchez, defensora salvadorenca del territori el cas del qual de criminalització i judicialización s’ha convertit en paradigmàtic a la regió.

    L’informe de la IM-Defensores, que es basa en les dades del Registre *Mesoamericano d’Agressions recaptats a El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic i Nicaragua, llança que en els anys 2015 i 2016 va haver-hi un total de 2,197 agressions a defensores de drets humans a la regió, la qual cosa representa un increment de 30% respecte al període anterior, el qual va presentar un total d’1,688 agressions. A Guatemala, Mèxic i Hondures es concentren la major part de les agressions, les quals es van duplicar de 2015 a 2016 en aquests tres països.

    Seguint la tendència d’informes anteriors, les defensores de la terra, el territori i els béns naturals continuen sent les més agredides. També l’Estat segueix apareixent com el principal agressor de les defensores mesoamericanas, doncs actors vinculats a ell, com a policies, militars, funcionaris o autoritats de divers nivell de govern representen de forma agregada 54% del total de perpetradores.

    Per al període en estudi s’aprecia un augment de gairebé 100% entre els dos anys: 735 agressions en 2015 i 1,462 per 2016. Si ben no s’explica encara amb dades del 2017-2018, es pot preveure un repunt de les agressions: Mèxic va viure l’any més violent de la seva història moderna (més de 25,000 morts en el 2017), Hondures va finalitzar l’any amb un conflicte postelectoral marcat per enfrontaments amb les forces de l’Estat i a Nicaragua els enfrontaments resultat d’una recent reforma al sistema de seguretat social han deixat ja més de 40 persones mortes i desenes de desaparegudes.

    + informació: http://im-defensoras.org/2018/05/la-im-defensoras-presenta-en-europa-informe-sobre-agresiones-a-defensoras-de-derechos-humanos-en-mexico-y-centroamerica/