Xerrada: “A la descoberta del carnaval bearnès”

  Carregant mapa...

  Data/Hora
  Date(s) - 28/10/2017
  11:00 am - 1:00 pm

  Localització
  Centre Flassaders

  Categories No Categories


  El darrer cap de setmana d’octubre ens visitarà a Mallorca Sylvie Lajus Cossou i hem organitzat amb ella una xerrada amb el títol “A la descobèrta del Carnaval Biarnés” (“A la descoberta del carnaval bearnès”). Lajus és membre de l’associació Carnaval Pantalonada i acordionista del grup de balèti (ball de bot occità) Espartenhas.

  L’associació Carnaval Pantalonada és l’organitzadora del Carnaval Biarnés des del 1985; un dels 5 carnavals més importants de l’estat francès, que sol comptar amb uns 50.000 participants.
  El carnaval del Bearn es fa a la seva capital, Pau. La característica principal d’aquest carnaval és que és purament occità, i és un bon estímul per a reviscolar el país; la llengua torna viva als carrers i és un esclat de cultura popular d’arrel (més de 500 músics venen de la resta d’Occitània). Compta amb molts de personatges: Sent Pançard (el rei del Carnaval); Carronha; Quarèsma; L’ors; Sant Porquin; Los gendarmas; La cort…

  Veniu a la descoberta del carnaval bearnès dissabte 28 a les 11h al Centre Flassaders (carrer de la Ferreria, 10 – Palma). Us perdreu aquesta oportunitat de conèixer una de les festes d’arrel més importants d’Occitània?

  Carnaval, qu’ei…

  Bohar
  Desconar, hartar, peguejar,
  Dançar, cantar, dinc a càder de fatiga
  La gentilhessa, l’umor e la toleréncia
  Las diferéncias
  Vestí’s en hemna quan èm un òmi
  Vestí’s en òmi quan èm ua hemna
  Mascà’s e cambiar de votz
  Denonciar l’injustícia, los mèstes deu monde
  Har tentar los pisha-vinagre, los de qui cau
  Desbotoà’s, arrebendí’s
  Deishar har la soa fantesia