El 19 de maig del 2015 es realitzà la primer vaga de dones a Mallorca, anomenada Vaga de Totes. Si us fixau podreu trobar, encara, per Ciutat pintades al respecte. Aquella jornada, en la que es realitzà una jornada festiva a la plaça Fleming, va tenir els mateixos objectius amb un discurs molt similar. Una aturada a tots els nivells. Som al vuit de març de 2018, dia de vaga que es preveu històric. Vaga de cures, laboral, d’educació i de consum, ara, a nivell internacional.

Una vaga allunyada del que el moviment obrer ha anat desenvolupant al llarg d’aquests anys. Per tant l’èxit d’aquesta no es podrà valorar només partint de xifres de seguiment, ja que aquesta vaga transcendeix l’àmbit laboral. El procés, comenten les organitzadores, “ja és la primera victòria d’aquesta jornada de lluita”. Contaven les impulsores illenques que preparar aquesta vaga “és un treball constant durant mesos i, inclús, anys”, un període on les assemblees d’organització, xerrades i tallers, etc. esdevenen rutina. Fruit d’aquest xup xup continu, s’han anat apropant grups feministes que han començat a teixir sinèrgies, i aquesta xarxa que s’ha anat consolidant, si es manté forta i creix al llarg del temps serà símptoma, ara sí, d’una gran victòria”.

No totes les energies dedicades a organitzar la vaga són per aconseguir un teixit feminista més fort de cara al futur. Damunt la taula hi ha un llistat d’objectius urgents. Acabar amb la bretxa salarial, la ratificació del conveni 189 de la OIT que regula el treball domèstic, que el pacte d’Estat contra les violència masclistes sigui dotat de recursos, per la sobirania alimentària, no ser usades com a reclam, la discriminació salarial, el menyspreu o l’assetjament laboral i el dret a una educació laica, pública i feminista. Els objectius són urgents i, a la vegada, les reivindicacions són transversals.

La diversitat ha estat un dels debats constants en el si de l’organització. “Som dones lliures, en un món lliure” ha sigut un dels lemes. A les demandes han estat sempre presents les dones lesbianes, trans i racialitzades. S’hi han vist englobades totes les persones socialitzades com a dones; les assalariades, les que no, les pensionistes. Totes.

Aquí podeu trobar tots els articles que hem publicat sobre la vaga.


Minut a minut:

20:30. Palma: Lectura del manifest.

20:15. Palma. La capçalera de la manifestació arriba al Born a les dues pancartes del moviment feminista que han encapçalat tot el recorregut es pot llegir “Si ens aturem totes s’atura el món” i “Juntes i revoltes som més fortes”. Sona música feminista com, Gata Cattana o IRA Feminista. De nou, C.C.O.O. intenta tenir protagonisme i posar-se als peus de l’escenari per tal de tenir visibilitat als mitjans durant la lectura del manifest. Les integrants de diversos col·lectius feministes fan una cadena no mixta al davant.

19:15 Palma: Comença la manifestació a Palma. El moviment feminista de base ha tingut un petit enfrontament amb els sindicats CCOO/UGT perquè aquests volien presidir la capçalera de la manifestació. Finalment aquests han retrocedit i la capçalera és liderada per col·lectius feministes. A les dues pancartes principals és pot llegir

19:00 Eivissa. La manifestació arriba al final del recorregut, Vara De Rey. Segons l’organització la participació supera les 1000 assistents.

18:00 Mallorca:Parteixen busos de diferents pobles de Mallorca en direcció a Palma, per tal d’assistir a la manifestació de les 19 h.

14:30 Eivissa. Al Parc de la Pau s’està fent un dinar popular.

14:00 Mallorca, Palma. Comencen a desconvocar-se ambdues concentracions.

 

13:30 Mallorca, Palma. Davant Delegació de Govern lectura de manifest de la manifestació estudiantil i de col·lectius feministes que s’ha iniciat a plaça del Tub.

 

12:55 Mallorca. Palma, La manifestació arriba al carrer dels Oms, tot i que la cua encara arriba a les Avingudes.

12:30 Mallorca. Palma, Plaça De Cort. Lectura del manifest de les dones periodistes.

12:15 Mallorca. Palma: Arranca la manifestació estudiantil i dels col·lectius feministes des de la Plaça del Tub. La participació és molt elevada.

 

12:00 Menorca, Ciutadella: Lectura del manifest

12:10 Mallorca. Manacor: Concentració i lectura del manifest.

12:00 Eivissa: Des de les 10 h unes 70 dones recorren l’illa fent piquets informatius. A les 14 h es tornen a reunir al Parc de la Pau per dinar i preparar pancartes per preparar la manifestació de les 18 h.

Eivissa. Parc de la Pau.

11:40 Mallorca. Palma: La Plaça de Tub comença a omplir-se de gent. Arriben els piquets i les estudiants

11:00 Mallorca. Palma: La Policia Nacional espanyola bloquetja l’acces del piquet al Corte Inglés d’Avingudes. Cinc agents segueixen el piquet que es dirigeix plaça Espanya on s’estan concentrant sindicats majoritaris per llegir el manifest. No s’ha produït cap enfrontament significatiu ni s’han identificat a les integrants del piquet.

 

10:00 Mallorca. Palma: Comencen els piquets organitzats per la CGT a Palma. Plaça del Cardenal Reig.

Plaça del Cardenal Reig.

9:15 Mallorca La jornada escolar comença amb nombroses mostres de suport als centres educatius.

8:00 Canamunt, Palma. Durant la nit s’ha canviat el nom de diversos carrers d’aquest barri de Palma, substituïts per noms com: Maria Mayol, Rosa luxemburg, Matilde Landa, Paula Cañellas Alba Dolores Ibárruri, etc. Realitzen l’acció les dones del CdR Canamunt.

08:00 Palma. Durant la matinada la seu del Partit Popular del parlament ha rebut una pinta.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here