A principis d’any van començar les obres de “Petit Deià”, un complex de 22 habitatges d’alt standing en un terreny urbà del poble. La empresa que realitza el projecte és Mar Capital, una societat patrimonial que es dedica a la inversió en béns immobles, la promoció immobiliària, la reforma hotelera i vivendes d’obra nova.

Al 2007 es va aconseguir la llicència per dur endavant les obres, que acabà caducant. Va ser tornada a demanar i concedida el 2017. Fa un any i mig. El GOB demanà al desembre, tant a l’ajuntament com al Govern i al Consell, que es revisàs la seva concessió ja que, defensen, no s’havia tengut en compte la nova legislació, més proteccionista, aprovada aquests anys. L’ajuntament respongué que no, que no hi havia motius per revisar-la; Consell i Govern no s’han pronunciat al respecte.

Al novembre es va crear un col·lectiu al poble que lluita per a que projectes com aquest no es puguin fer realitat, “Volem un Deià petit” treballa per a “un poble viu i sostenible, al servei de la ciutadania i no de l’especulació”. Exigeix a l’ajuntament municipal la posada en marxa de la comissió, ja aprovada, per a la revisió de les actuals Normes Subsidiàries. En les anteriors legislatures aquesta proposta sempre havia sigut vetada, actualment la comissió està creada, encara que no havia sigut pressupostada. L’oposició presentà al·legacions als pressuposts municipals, al respecte, i, finalment, s’hi han destinat sis mil euros.

Al febrer s’organitzà una manifestació amb un centenar de persones que protestaren contra aquest projecte específicament, però relacionant-ho amb molts problemes que té la localitat per aquest tipus de dinàmica que ha duit al poble a ser fantasma en l’hivern i resort en l’estiu. El lema fou “Canviem la normativa urbanística. Deià al servei dels seus habitants. No a l’especulació”.

Un dels problemes principals que presenta Deià és la falta d’aigua, una de les reivindicacions que fa “Volem un Deià Petit” és que s’afegeixi a les Normes Subsidiàries l’obligatorietat d’aljub, com en molts altres municipis, en les noves vivendes. La batllessa del poble va fer declaracions dient que el projecte està projectat amb aljubs, fet que no és cert i hem pogut provar parlant amb la mateixa empresa constructora. A més, persones de l’organització veïnal relaten que hi ha greus indicis de que la depuradora municipal no funciona correctament, encara que no ho han pogut comprovar amb dades.

“Mallorca no està en venda” // activistes

La setmana passada va haver-hi novetats al solar, la matinada del 5 d’abril es va realitzar una acció de sabotatge contra les obres de la urbanització “Petit Deià”. Activistes varen accedir al recinte, cobrint de pintura dues excavadores, així com inutilitzant algunes de les seves portes. Es van realitzar pintades a pancartes de la promotora i a la caseta d’obra principal.

Amb aquesta acció es va voler afirmar que “Mallorca no està en venda i que l’especulació urbanística i destrucció del territori no quedaran impunes”. Defineixen aquest com un “projecte especulatiu i destructor del territori” que fan de l’habitatge un “luxe en mans d’elits de turistes d’altíssim nivell econòmic”.

L’ex-batlle de Deià, Xisco Salas en una reunió d’obra // veïna de Deià

A Deià sempre ha governat la dreta. Primer UCD, llavors UM, posteriorment el PP i ara Junts per Deià. Tothom sap al poble, i així ens ho han pogut explicar diverses persones, que han canviat les sigles però els governs i els equips de govern han sigut pràcticament els mateixos sempre. L’actual alcaldessa fou investigada per un cas de corrupció, aquest és un dels motius que el PP canviàs el nom per “Junts per Deià”.

La vinculació del PP amb aquest tipus de projectes no acaba en la voluntat política. Un ex-batlle, Xisco Salas, ha pogut ser vist per l’obra aquests darrers mesos (home de pèl blanc, a la esquera la fotografia). No hem pogut relacionar la seva vinculació amb el projecte però hi ha sospites que pot ser la mà dreta del promotor del projecte. Al poble es marquen aquest i Frank Woods com les persones que més han influït en que el poble s’hi hagin practicat projectes especulatius poc beneficiosos per a la comunitat. Veus del poble ens han explicat que la presència de Salas al consistori és notable, encara que ja no té cap càrrec municipal.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here