Les narratives feministes ja són aquí!

Per tercer any consecutiu, a les nostres parets es re-escriurà la Història: el calendari dels feminismes ja és aquí! On aconseguir-lo, com és el procés de creació, què és un narrativa feminista... i molts més detalls!

Per tercer any consecutiu, Sa Galania, Los Oficios Terrestres i Ulls Sadolls s’uneixen per donar forma a les narratives visuals que ens acompañen i donen color dia rere dia, mes rere mes, a les nostres parets. Un dels objectius principals és “visibilitzar, reescriure i reinterpretar la vida de persones i col·lectius que han estat menyspreades i amagades pel patriarcat”. Però, anem per parts per descobrir tot allò que envolta el calendari i que insisteix en les opressions i reivindicacions dels cossos no normatius.

D’on sorgeix aquesta iniciativa?

El punt de partida és el I Laboratori de Creació de “Bruixes, Santes i Insubmises”, realitzat el 2015 a O.T., i que va sorgir com un procés col·laboratiu per repensar la realitat (i la Història) des dels feminismes. Així, de la unió de col·lectius i individualitats i l’interès per descobrir allò invisibilitzat i reescriure allò que s’ha esborrat, sorgí el Calendari Feminista 2016. Un any més tard, aprofitant la força de l’espai alliberat Ca Ses Mopis, feren barri i, de nou, a ritme de tisores, collages i biografies. Les mans i les ments es posaren a treballar, creant el calendari que moltes encara tenim penjat. Per tant, un altre dels nuclis és “enfortir les xarxes a partir d’esdeveniments pensats per compartir des dels feminismes”, és a dir, crear esdeveniments i aprenentatges col·lectius per reflexionar sobre el procés, que acaba esdevenint, per ell mateix, un objectiu.

Com es du a terme el procés?

Enguany, com cada any, ha estat obert  i diferents individualitats han estudiat figures maltractades i invisibilitzades per la Història, ja sigui per subvertir les normes de gènere, de classe i la seva sexualitat com per plantar-se davant l’heteropatriarcat i destronar-lo amb els seus actes. Cal dir que la resposta, com cada any, ha tingut molt bona acollida i el calendari 2018 només és una petita representació de totes les narratives treballades amb diferents punts de partida (i d’arribada): l’autoconeixement, la lectura compartida, la investigació autònoma, la interpel·lació cap a les butzes… així com la deconstrucció i la transformació.

Quines narratives hi podem trobar en aquesta nova edició?

Hi trobarem històries anònimes, les de na Fàtima o na Margalida, que es presenten com a col·lectives: dones silenciades que, dia rere dia, amb la seva tasca invisible duen a l’esquena tot el pes del món. Narratives mitològiques que, reinterpretades pel catolicisme, s’allunyaren de la seva transcendència simbòlica. Tant unes com les altres trobaran una nova lectura, una nova escriptura, que s’allunya de la cosificació imperant. Al·legories a vivències compartides, homenatges a col·lectius estigmatitzats i criminalitzats… la necessitat de posar noms i llinatges a tot allò que la societat ha esborrat. Així, les construccions pretenen, no sols recordar persones individuals, sinó fets compartits… com també donar una explicació simbòlica que permetrà explicar millor una racionalitat patriarcal que xoca amb els feminismes.

On els puc aconseguir?

Punts de distribució: DonaSana, Oficios Terrestres, Sa Bixicleta, SaGalania i Drac Màgic (Mallorca); La Ciutat Invisible, Pròleg, La Rasposa, Espai Contrabandos i La Canníbal (Barcelona); Mujeres y compañía, Traficantes de Sueños i Librería de Mujeres (Madrid), Katakrak (Pamplona) i Librería Anónima (Osca)

Què es farà amb els beneficis?

Si no saps què regalar per Nadal, només t’has d’apropar a un d’aquests llocs. A més, amb els beneficis obtinguts, els passats anys es realitzaren la Setmana de les Visibilitats Lèsbiques, jornades autogestionades des del plaer, l’alegria i la fúria de la denúncia, coorganitzades per Los Oficios Terrestres, Ulls Sadolls, Ben Amics, Assemblea Antipatriarcal i Col·lectiu Sa Galania, així com per tot un teixit d’activistes autònomes.

Pots consultar totes les propostes a www.narrativesfeministes.wordpress.com. A més, la convocatòria segueix oberta per enviar-ne més, a través del correu electrònic ulls.sadolls@gmail.com

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here