El pròxim 8 de març no serà com els passats. Milers i milers de dones d’arran del món estan teixint xarxes ben fortes perquè aquesta efemèride reflecteixi allò que representa: el Dia de les Dones Treballadores. La responsabilitat de la primera vaga (¡¡sí, vaga!!) feminista a escala mundial té nom i llinatges: els nostres; així que seu i escolta tot allò que s’està organitzant. És una vaga de cures -per la qual cosa, és fonamental la xarxa dels homes aliats-; de consum -si alguna companya no pot fer vaga pels motius que siguin, cal ajudar-la no obligant-la a treballar-; estudiantil i laboral. El motiu d’aquest article és explicar, precisament, la situació de la Vaga Feminista als centres educatius de Mallorca, que fa unes setmanes que s’està organitzant.
tenir una perspectiva feminista a l’aula, en totes les seves manifestacions (explicacions teòriques, distribució de l’aula, realització de tasques, resolució de conflictes, etc.).
Si hi ha un camp essencial per treballar contra les violències sexistes, aquest és el de l’educació: no sols forma part del currículum -educar en valors que promoguin la igualtat-, també ho és tenir una perspectiva feminista a l’aula, en totes les seves manifestacions (explicacions teòriques, distribució de l’aula, realització de tasques, resolució de conflictes, etc.). I, després, hi ha l’exemple personal: com a docent, no puc defensar la praxi feminista i no participar en la vaga de dia 8 de març; és una qüestió de principis. Jo… i moltes altres companyes que dia a dia ens posam les ulleres violetes i transformam -i ens transformen- un poquet aquest món tan capgirat. No podem defensar unes idees i girar l’esquena quan aquestes ens necessiten. Això és, precisament, l’element fonamental del 8 de març: som dones, docents, nines, mares, pares, padrines, germans, administratives, cambreres, netejadores, infermers… la propera vaga no és per un sol col·lectiu; és per a la Humanitat. Les dones representam més de la meitat de la població: el treball de cures ens fa responsable d’un alt percentatge que portam a sobre: els infants, les padrines, les cusses… un alt tant per cent que ens indica, evidentment una realitat: “si les dones ens aturam, s’atura el món”.
El passat dimecres es va dur a terme una assemblea feminista de la comunitat educativa per establir, a grans línies, els punts d’actuació als centres per a la futura vaga. La participació sobrepassà les previsions (més d’una trentena d’escoles i instituts) i s’animà a créixer per a la següent. L’assemblea dóna suport a la Vaga Feminista, convocada a escala nacional i internacional. Això implica no anar a fer feina el 8 de març i realitzar una vaga activa als llocs de feina: lectura del manifest unitari, piquets, acudir a les mobilitzacions organitzades al matí, etc. Per això, és fonamental aquests dies previs dur a terme assemblees de centre per acordar les accions (i no accions) per aquests dies. A més, per anar preparant l’alumnat i el professorat per aquesta data, s’ha acordat celebrar la #SetmanaFeminista a tots els centres. És a dir, realitzar tallers de gènere; classes feministes… per tant, si ets profe de ciències, aquells dies són ideals per explicar els descobriments de les dones científiques o experiments realitzats amb perspectiva de gènere; si ho ets de lletres, pot ser ideal realitzar recitals poètics de dones poetes o explicar esdeveniments històrics que han estat essencials per a l’opressió patriarcal. Són idees… però n’hi ha moltes més! Allò que ens fa potents és la nostra versatilitat… aquest dia capgirarem el món amb la nostra creativitat, com sempre! Finalment, també s’ha acordat que tota la comunitat educativa parteixi junta cap a la manifestació general del Dia de les Dones Treballadores.
.